Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

BoekStart helpt kinderen en ouders Kober aan het (voor)lezen

14 juli 2022     Ingezonden bericht

 

Welke boeken lees je voor aan baby’s, dreumesen, peuters en kleuters? En hoe doe je dat nou eigenlijk: goed voorlezen? Heel belangrijk, want boeken zijn leuk en leerzaam voor kinderen van alle leeftijden. Het leesbevorderingsprogramma BoekStart inspireert pedagogisch medewerkers van Kober en ouders om regelmatig en interactief voor te lezen, zodat kinderen er meer van opsteken.

 

BoekStart is een landelijk programma, ontwikkeld door Stichting Lezen, dat wil bereiken dat kinderen en ouders meer lezen en samen genieten van boeken. Dit kan onder andere door kinderen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met boeken. Daarin speelt de kinderopvang een belangrijke rol. Onze pedagogisch medewerkers lezen kinderen veel voor en raden ouders leerzame boeken aan. Maar hoe lees je goed voor zodat kinderen er wat van leren? Welke boeken kies je? En hoe enthousiasmeer je ouders om thuis voor te lezen? Voorleesconsulenten van de bibliotheek helpen verschillende Kober-locaties deze vragen te beantwoorden en een voorleesroutine op te bouwen.

 

BoekStart & Kober

Bij Kober lezen we graag verhalen voor aan kinderen om hun fantasie te prikkelen en te oefenen met luisteren en concentreren. Dat is niet alleen goed voor taalontwikkeling en begrijpend lezen, maar het is ook gezellig en versterkt de band tussen collega’s en de kinderen. Daarom werken we voor het BoekStart-programma al een aantal jaren intensief samen met de bibliotheek. In Breda doen we dat bijvoorbeeld al in maar liefst 46 groepen.

 

Hoe gaat dat in zijn werk? Onderdeel van BoekStart is het maken van een voorleesplan per locatie. Daarin leggen medewerkers vast op welke manier ze lezen willen bevorderen onder collega’s, ouders en kinderen. Dat geeft het team houvast. Op iedere locatie is een pedagogisch medewerker actief als voorleescoördinator. Die zorgt dat het leesplan wordt uitgevoerd, brengt lezen en voorlezen extra onder de aandacht, en houdt samen met de bibliotheek de boekencollectie op locaties up-to-date. Voorleescoördinatoren volgen daarvoor een speciale BoekStart-training.

 

Taalgevoel versterken

Helma Tettelaar is pedagogisch medewerker bij Kober-kindcentrum Vinkenbos in Sprundel. Zij weet uit eigen praktijkervaring hoe waardevol voorlezen is voor kinderen. Voorleesconsulenten van BoekStart helpen bij het kiezen van boeken die passen bij de leeftijd en het niveau van de kinderen. Helma: “Ze hebben boeken over allerlei relevante onderwerpen, bijvoorbeeld over corona, familie, rouw, meertaligheid, seizoenen en emoties. Dat is fijn voor ons, want dan hoeven we niet telkens zelf op onderzoek uit.”

 

Meeleven met het verhaal

Voor de kinderen is het voorlezen een vast ritueel en rustpunt in de dag, vertelt Helma. “Het geeft kinderen structuur doordat we altijd op eenzelfde manier te werk gaan. We gebruiken daarvoor de Piramide-methode. Daarbij bouw je op van oriënteren naar verdiepen. Eerst laten we de prenten zien. Daarna lezen we het verhaal voor. En later verlevendigen we het verhaal nog eens met behulp van attributen. Vervolgens mogen kinderen zelf het verhaal vertellen aan de hand van de afbeeldingen. Daardoor worden ze echt het verhaal ingezogen en leren ze de inhoud begrijpen. Dankzij de interactie en de attributen onthouden ze de verhalen beter en vertellen ze er thuis over. Dat enthousiasmeert op hun beurt de ouders.”

 

Gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind

Helma is blij dat het BoekStart-programma er is. “Ik vind het heel leerzaam, ik kan bij de voorleesconsulenten terecht met vragen en hoef minder zelf op zoek naar passende boeken. Daarnaast staat onze Kober-voorleescoördinator in contact met BoekStart om voor iedere leeftijdscategorie een goed voorleesaanbod te creëren. Van prentenboeken voor baby’s tot en met boeken die voldoende uitdaging bieden aan oudere kinderen. Dat past bij onze belofte: gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind.”

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven