Gaan we vlas spinnen in de Haagse Beemden?

06 juli 2022

 

Zeker wel! Als het aan Martine van de Bilt ligt krijgen we in de Haagse Beemden locaties, evenementen en ondernemers die de veelzijdigheid van vlas opnieuw bij een volgende generatie in beeld brengen. Vlas is vooral de grondstof voor linnen en tijdens de Gouden Eeuw was het in Nederland geweven linnen overal in Europa bekend vanwege de hoge kwaliteit.

 

Door de opkomst van kunststoffen en het verplaatsen van productie naar lagelonenlanden verdween in de tweede helft van de vorige eeuw zowel de teelt als de verwerkingsindustrie bijna geheel uit ons land. Maar de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 hebben de speurtocht naar vernieuwing aangewakkerd. Soms is vernieuwing van oude tradities en productiemethodes het antwoord. Dat brengt oude ambachten opnieuw onder de aandacht. Vlas is veelzijdig en behalve textiel kan er van alles gemaakt worden van bijna elke vezel van het gewas. Vroeger was het plukken en verwerken van vlas arbeidsintensief, maar juist daar kunnen vernieuwingen ervoor zorgen dat allerlei ecologisch veilige producten kunnen worden gemaakt.

 

Martine is telg (vierde generatie) van een familie van vlastelers. Haar overgrootvader Albert van de Bilt richtte in 1897 in Sluiskil het familiebedrijf - Van de Bilt zaden en vlas- op. Haar zus staat nog steeds aan het roer van het agrarisch bedrijf dat over de hele wereld vlaszaden verkoopt. Martine woont met haar gezin in de Haagse Beemden. Ze is de CEO (Creatieve Executive Officier) van een stichting en een webwinkel die beiden als doelstelling hebben het verhaal van vlas uit te dragen. Dat wil ze doen op een feestelijke, creatieve en verbindende manier. Zaaifeesten, locaties in de wijk aanmoedigen om vlas te telen, artistieke promoties om de veelzijdigheid van vlas te laten zien - van biomassa tot hockeystick en natuurlijk textiel.

 

De stichting ‘Duurzaam doen we samen’ staat nog in de kinderschoenen, maar het is voor Martine de inspiratie om haar idealen om te zetten in realiteit. Martine vertelt er met veel enthousiasme over. “Vlas is al eeuwenlang een duurzaam en veelzijdig gewas en het wordt nu overal in de wereld opnieuw ontdekt vanwege die kwaliteiten. Ik wil met mooie evenementen dat verhaal vertellen.

 

In de geschiedenis was de Belgisch-Nederlandse grensstreek een belangrijke regio voor vlasproductie. Hoe leuk zou het zijn als in Breda en vooral in de Haagse Beemden de wederopleving wordt aangedreven door mooie evenementen, creatie en kunst en communicatie naar nieuwe doelgroepen. Martine is zelf kunstenares. Een voorbeeld van haar ludieke visie op evenementen, was haar eigen ‘vlashuwelijk’ (zie foto).

 

 

Om de stichting op te bouwen is Martine op zoek naar een kernploeg van vrijwilligers die willen meehelpen om de kar te trekken. Er is gestart met een werkgroep ‘Vlas Verbindt de HB’. Martine is op zoek naar spinners en mensen die de oude ambachten rondom vlas kunnen demonstreren. Ook wil ze workshops organiseren.

 

Ben je een kunstenaar, ondernemer of vrijwilliger die wilt meebouwen en meedenken? Stuur Martine een email via de stichting op info@duurzaamdoenwesamen.nl

Terug

^ Naar boven