Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Veiligheid niet meer vanzelfsprekend

01 juli 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Lieke is begonnen als handhaver, oftewel boa, waarbij ze flexibel in heel Breda werd ingezet. Sinds enige tijd werkt ze specifiek in Kesteren en Muizenberg. Ze vindt de wijk leuk en divers. De mensen die er wonen en de vragen die ze hebben, gerelateerd aan deze buurten, gaan over van alles.

 

Vrijdag 17 juni strijkt ze met een mobiel punt neer op winkelcentrum De Berg. Een mooi moment om eens te horen wie ze is en wat ze doet.

 

Boa ondersteunt politie

Lieke heeft de opleiding HTV, Handhaver Toezicht en Veiligheid gedaan. Als je de opleiding hebt afgerond en je bent beëdigd, ben je boa (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Boa’s zorgen er met behulp van de bevoegdheden en de middelen die ze hebben gekregen, voor dat plegers van strafbare feiten worden opgespoord. Zo dragen ze bij aan de voorbereiding van de mogelijke vervolging van verdachten. De boa ondersteunt de politie door een aantal taken over te nemen en heeft een specifieke deskundigheid op bepaalde delen van opsporing. Het werkterrein ligt veelal op het gebied van wet- en regelgeving. De precieze bevoegdheden van een boa kunnen per functie verschillen.

 

Lieke vindt het fijn om bij te dragen aan het waarborgen van de veiligheid van mensen. Lieke: “Iedereen heeft recht op veiligheid, maar helaas is dat de laatste jaren niet meer vanzelfsprekend. Iedere dag is anders. Je begint met het inlezen van de meldingen, zodat je op de hoogte bent van wat er aan de hand is. Zo kun je bekijken of je ergens bij kunt helpen. Misschien kun je zelf een rol spelen of is een doorverwijzing naar instanties nodig. Je hebt afspraken met de woningcorporaties, ondernemers, burgers en politie.”

 

In gesprek gaan

Lieke gaat af op diverse soorten van overlast. Geluid-, jeugd-, parkeer-, honden-, drugs- en ook lachgasoverlast. Niet iedereen ervaart overlast hetzelfde. Zo is voor de ene buur een hond die blaft als er mensen voorbijlopen normaal, terwijl de andere buur het als overlast ervaart. Lieke gaat in gesprek met de melder, om zijn of haar verhaal aan te horen. Na inschatting wat de overlast met de melder doet, kan ze kijken om met de overlast veroorzaker in gesprek te gaan, om tot een oplossing te komen.

Als het bijvoorbeeld gaat om geluidsoverlast van muziek, denkend aan de examenfeestjes van dit moment, kan Lieke verzoeken om de muziek zachter te zetten. Als er geen gehoor gegeven wordt aan het verzoek kan ze zelfs overgaan tot bekeuren. Zo’n bekeuring kost al gauw 150 euro. Als men vervolgens nog geen gehoor geeft aan het verzoek om de geluidsoverlast te verminderen, kan ze de politie inschakelen die bijvoorbeeld de boxen in beslag mag nemen.

 

Bij het verstoren van de openbare orde of vernieling, meestal door jeugd, gaat Lieke het gesprek aan met de jongeren. Ze bekijkt tijdens het gesprek wie ze voor zich heeft en gaat eventueel ook met de ouders in gesprek. Betreft het druggerelateerde zaken, dan mag Lieke zelf bekeuren of de politie ter plaatse roepen. Wat betreft het hebben van lachgas, ligt het eraan, hoe dit bij de mensen thuis is opgeslagen. In dit geval kan ze ook de hulp inschakelen van het ondermijningsteam.

 

Onschuldig aan de wandel

Het leukste vindt Lieke dat ze mensen kan helpen en gewoon simpel een gezellig praatje maken, om zo de mensen uit de buurt te leren kennen. Op kantoor zitten is niet haar ding, dus het buitenwerk vindt ze wel lekker. Ze vindt het ook fijn dat ze de criminaliteit echt aan kan pakken. Een aanrijding, vooral als er een kind bij betrokken is, vindt Lieke lastig. En ook een vermissing van een kind. Laatst had ze een vrij jong kind dat lekker aan de wandel was gegaan. Het kind had geen idee van de tijd en besefte niet dat het de ouders in angst en paniek achterliet. Ze heeft het kind na een paar uur weer veilig bij de ouders thuis kunnen brengen. Dat zijn de mooie dingen van haar vak.

 

 

Bij het infopunt wordt Lieke deze ochtend vergezeld door Fabiënne die nog in opleiding is. Fabiënne: “Je kunt bij de stages heel veel leren en veel ervaring opdoen. In mijn eerste week kreeg ik te maken met een oude dame die tegen een boom aan fietste en bewusteloos bleef. Ik kon haar erg geëmotioneerde man geruststellen en hem het gevoel geven dat ik er voor hem was. Ik kon hem het gevoel geven dat er een bekende uit de wijk naast hem stond en niet een uniform”. Het gebeuren heeft veel indruk op Fabiënne gemaakt. Ze vindt het leuk om de spanning op te zoeken, niet alleen met overlast veroorzakende personen en met ruziënde mensen, maar ook de spanning van het terugvinden van hondjes, geeft haar een goed gevoel.

 

Contact

De wijkboa is te bereiken van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 23.00 uur. Vrijdag en zaterdag bijna het klokje rond van 07.00 tot 05.30 uur. Op zondagen van 08.00 tot 23.00 uur. Je belt de boa via de gemeente op telefoonnummer 14 076. Buiten deze tijden kunt u altijd de politie bellen. Bij spoed 112 en anders 0900 8844 of anoniem 0800 7000.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven