Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Tuinendag schiet doel voorbij

18 juni 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

De tweejaarlijkse Tuinendag, georganiseerd voor de wijk Muizenberg door wooncorporatie Laurentius, was zonovergoten. Waar de vorige keer voor een woensdagmiddag was gekozen, is dit keer voor zaterdagochtend 4 juni gekozen. Het doel is om in de wijk samen aan de slag te gaan in je tuin. Daar waar je het niet zelf kan, steken hulpvaardige buren en mensen van Tuinierstudent een handje toe en kan men elkaar tips geven.

 

Vanwege het Pinksterweekend worden er door de gemeente Breda op de vrijdag containers geplaatst op het open grasveld op de kop van de Bergdreef. Voor snoeiafval en grofvuil, want ook dat laatste mogen de bewoners aanleveren.

 

Container opengebroken

Een half uur voor de start van de activiteit zijn mensen al grofvuil in de containers aan het gooien. Eén container blijkt opengebroken te zijn. Er zijn autobanden gedumpt. Auto-, motor-, scooter-, of bromfietsonderdelen behoren niet tot het grofvuil. Ook zijn er restanten verf en schoonmaakmiddelen die tot het chemisch afval behoren. Het is een komen en gaan van mensen die hun grofvuil komen brengen, ook mensen van buiten de wijk, wat zeker niet de bedoeling is.

 

Gemeentelijke afvalcoach Jolanda kijkt mee wat grofvuil is en wat niet. Zo stuurt ze een auto met aanhanger vol bouwafval door naar het milieustation. Bouwafval is geen grofvuil.

Door de hoeveelheid grofvuil die gebracht wordt, stapelt bewoner Han de spullen zodanig in de container dat de ruimte zoveel mogelijk wordt benut. Hij krijgt gelukkig hulp van wijknetwerker Rashad en soms even van een andere buurtbewoner, maar het meeste werk doet hij alleen.

Sommige mensen hebben er geen oren naar om even te wachten tot er weer wat bij kan. Ze gooien ongeduldig hun kruiwagen of winkelwagen pal voor de container leeg, zonder te kijken of het nog wel past en gaan vrolijk weg.

 

Het initiatief is goed

Gelukkig nemen de meeste buurtbewoners het doel van deze dag wel serieus en gaan samen aan de slag in hun tuinen. Een buurtbewoonster uit de Simonsberg komt enthousiast vertellen dat ze superblij is met de hulp van de mensen van Tuinierstudent. “Ze hebben veel en goed werk gedaan in mijn tuin”.

Bewoner Grad zegt dat hij de tuinendag een erg goed initiatief vindt, maar hij ziet dat spullen worden verzameld voor deze dag, waardoor de achtertuinen verwaarloosd raken. Ook ziet hij dat buurtbewoners vooraf van derden afval aannemen om het deze dag te kunnen dumpen. Je kunt zo wachten op ongedierte.

Frans vindt het een goede actie en hij vindt het fijn dat er veel wordt opgeruimd. Zo verdwijnt het niet in de brandgangen en dergelijke. Hij vindt het wel jammer dat enkelen alleen komen dumpen en niet deelnemen aan het onder elkaar zijn, waar deze dag toch ook voor bedoeld is.

Mooie en bruikbare spullen worden eerst nog even apart gehouden voor recycling. En dat werkt, want met veel plezier worden fietsjes en zelfs een paspop weer meegenomen door anderen.

 

Ons huis is weer mooi schoon

Buurtbewoonster Louise vindt het ook een goed initiatief en “zo zie ik mijn buurvrouw weer eens”, zegt ze lachend. Een andere buurbewoonster vindt het ook een top initiatief. “Het dient vele doelen en het is leuk om mensen samen dingen te zien doen.” Buurjongen Mikey (zes jaar) komt trots met een plankje aanlopen. Hij helpt zijn moeder mee en vindt het vooral leuk dat hij poffertjes en een ijsje krijgt. Zijn broertje Dani (zeven jaar) vindt het leuk dat het huis nu weer mooi schoon is.

 

Veel bewoners strijken neer bij de picknicktafel voor een gezellig bakkie en een praatje. Eén koffiekan is zeker niet genoeg en buurtbewoonster Anja zet er nog een paar bij. Buurjongen Jodi heeft het druk met het bakken van de poffertjes voor iedereen. Bij buurtbewoner Albert mag de stroom hiervoor gebruikt worden. Er worden contacten gelegd met nieuwe buurtbewoners en oude bewoners ontmoeten elkaar weer.

Buurtbewoner Henk sponsort spontaan limonade: “De mensen hebben toch een slokje nodig bij het harde werken, dit is mijn waardering.” Degenen die geholpen hebben, krijgen een bon om een ijsje bij de ijskar te halen en krijgen nog een plantje, gesponsord door tuincentrum Poppelaars.

 

 

Het accent ligt nu op grofvuil

Sabine en Katja van Laurentius zijn samen met de vaste kern buurtbewoners de hele tijd bezig met regelen en sjouwen. Sabine geeft aan dat ze blij is met de initiatiefnemers, de vaste kern bewoners uit de wijk, want zonder hen zouden ze dit niet kunnen organiseren. Het is mooi dat de wijk in zo’n drie uurtjes weer ontdaan is van uiteindelijk drie containers grofvuil, maar het schiet wel het doel voorbij van verbinding. Veel mensen dumpen en zijn weer meteen weg. Een evaluatie over deze Tuinendag geeft als conclusie deze voortaan apart te gaan organiseren. Zo kan Tuinendag weer zijn doel, verbinding middels tuinieren, terugkrijgen.

De volgende Tuinendag valt samen met Burendag (24 september) en zal daarom ‘Groene Burendag’ heten. Er komt een speciale extra dag voor het ophalen van grofvuil.

 

Het is inmiddels zeker: in Breda wordt het ophalen van grofvuil weer gratis. Hoe je het kunt laten ophalen en vanaf wanneer, is bij het schrijven van dit artikel nog niet bekend. Iedereen die aan kan tonen dat hij of zij inwoner van Breda is, kan grofvuil, snoeiafval, bouwafval en chemisch afval gratis zelf naar het milieustation brengen.

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven