JubileumTerrasConcert

28 juni 2022     Ingezonden bericht

Smartlappenkoor Beekse Smart is opgericht in september 2002 en viert dit jaar het twintigjarig jubileum. Dit gaat voor publiek gevierd worden op zondag 3 juli 2022 met een uitgebreid Zomertranenterras. Voor dit feestelijke jaar omgedoopt tot JubileumTerrasConcert.

Koerstrui in de kerk

28 juni 2022     Ingezonden bericht

Verhalen achter wereldberoemde wielertricots. Op zondag 21 augustus 2022 gaan de 184 renners van La Vuelta na de start van de derde etappe, met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning.

Op de duofiets door de Haagse Beemden

28 juni 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Fietsmaatjes Breda heeft sinds 11 juni een derde opstapplaats gerealiseerd in Breda, dit keer bij Ostara De Kleine Hoeve. Tijdens het HBFestival heeft burgemeester Depla samen met de bewoonster Kiki van Ostara De Kleine Hoeve met het doorknippen van het lint de opstapplaats officieel geopend.

De hostiebakkerij en Sacramentsdag

16 juni 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Tijdens de Goede Week, de week voor Pasen, is Witte Donderdag in de Christelijke traditie een belangrijke dag. Op die dag introduceerde Jezus in het Bijbelse verhaal de eucharistie.

 

Volgens het geloof veranderen het brood en wijn op dat moment in het lichaam en bloed van Jezus en men noemt dit de consecratie. Tijdens de katholieke kerkdiensten deelt de pastoor hosties uit aan de gelovigen. Een hostie is eetbaar, maar je mag er niet op kauwen, omdat het platte witte schijfje gelijk staat aan het lichaam van Jezus. Daarop kauwen is heiligschennis, zo werd kinderen vroeger geleerd tijdens de godsdienstles. Eeuwenlang werden de hosties die de rooms-katholieke gelovigen wekelijks aten met zorg gemaakt. Die taak werd overgelaten aan begijnen en nonnen. Wij bezochten het Begijnenmuseum in Turnhout waar het arbeidsintensieve proces van het hostie maken uitvoerig getoond wordt.

 

Meel en water

Hosties mogen uitsluitend worden gemaakt van tarwemeel en koud water. Gist is uit den boze. Het meel voor het beslag moet vrij zijn van klontjes. In de middeleeuwen ontwierp men daartoe een bijzondere machine: de bloemzeef. Alleen het allerfijnste hagelwitte tarwemeel was geschikt voor een hostie. Als er andere ingrediënten werden gebruikt was de hostie niet geldig en werkte de consecratie niet.

 

 

De hostiepap werd bereid in een koperen mengkom waaraan een klopper was bevestigd. Het beslag werd in de hostiebakkerij op een metalen plaat uitgerold en ging dan de oven in. Na een korte baktijd werden de grote, dunne en hagelwitte plakken geponst met zogenoemde hostiestempels. Deze bestonden in diverse diameters. Na verloop van tijd werd dit proces in zekere zin gemechaniseerd met een hostiesteek. Het was met dat mechaniek mogelijk om in kortere tijd meerdere schijfjes te ponsen uit de grote versgebakken plakken.

 

De pastoor gebruikt tijdens de kerkdienst hosties met een grotere diameter, omdat deze ook achteraan in de kerk zichtbaar moeten zijn. Deze grote hosties zijn voorzien van een mooie sacrale afbeelding. Ze werden vroeger met behulp van speciale wafelijzers gefabriceerd. In het museum zijn diverse wafelijzers tentoongesteld. De hosties werden niet gratis gemaakt zo blijkt uit de overgebleven boekhouding van de begijnen. Het was lange tijd een levendige industrie waar heel wat geld in omging.

 

 

Juliana van Cornillon

In de lange lijst van Christelijke feestdagen was nog wat ruimte over in de dertiende eeuw. De non Juliana van Cornillon uit Luik vond dat de hostie ook een verjaardagsfeestje verdiende. Dat werd Sacramentsdag. Volgens het verhaal droomde ze iedere nacht van een stralende volle maan waaruit een hapje ontbrak. Ze verzamelde een groep geestelijke geleerden om zich heen. Onder haar supervisie concludeerden zij dat het ontbrekende stukje in de maan een aanwijzing was voor een feest rondom het sacrament, de hostie. De groep schreef een handleiding hoe het feest gevierd moest worden. Sacramentsdag bestaat nog steeds en wordt officieel gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren.

 

De hostie gaat met de tijd mee. In de Sint Franciscuskerk te Oudewater kunnen de bezoekers van de mis kiezen uit een hostie die gemaakt is van zuiver tarwemeel of een glutenvrije hostie. Volkorenhosties waren al langere tijd in zwang.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Poppelaars 22-05-25 tm 22-07-07 - 5 zomerbloeiers voor €5

Poppelaars 03-05-22 tm 07-07-22 Bloemen

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

Belob

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven