Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Heerlijk Rondje Burgst vol historie, kunst en muziek

14 juni 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

‘De boer en zijn personeel’ (Legendejagers) openen op zondag 12 juni onder een heerlijk zonnetje het Heerlijk Rondje Burgst. Dit evenement wordt georganiseerd door de Stichting Kunstschatten Haagse Beemden en vangt aan bij kinderboerderij De Sik.

 

Landgoed Burgst is ter gelegenheid van dit evenement weer toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in de historie van dit landgoed.

Gidsen van Heemkundekring Op de Beek hebben op boeiende wijze een tipje van de sluier van de historie opgelicht. De Legendejagers lopen rond om op een luchtige wijze over de legendes van de Haagse Beemden te vertellen. Bij Ostara De Kleine Hoeve verbaast professor Smartie jong en oud met de proeven van Mad Science en De Grote Hoeve wordt in kunst en muziek gehuld.

 

Naam landgoed

De gidsen vertellen hoe het landgoed aan de merkwaardige naam Burgst komt. Burgst was tot 1795 een grondheerlijkheid. De Burgst had het recht op een vrije uitweg naar de Mark en het naamrecht, waardoor de eigenaren van Burgst hun naam mochten uitbreiden met een toevoeging ‘van Burgst’.

 

Historie

Tot eind negentiende eeuw was De Grote Hoeve het middelpunt van het landgoed. Daar woonde de ‘stadhouder’ oftewel de ‘plaatsvervanger’ van de heer Van Burgst. In 1758 werd de hele heerlijkheid Burgst verkocht aan Schout bij Nacht Willem Crul. Na zijn dood erfde zijn dochter Anna Elisabeth Crul het pand. Zij trouwde met Cornelis J.W. Nahuys-van Burgst. Het jonge paar besloot daar een landhuis te bouwen in neoclassicistische stijl. In 1790 kreeg het landgoed dus een bewoner, waardoor het eigenlijk pas echt een heerlijkheid werd.

Later werd het verkocht aan zijn neef Generaal Majoor Baron Mr. Huibert Gerard Nahuys-van Burgst. Deze had een hoge status waardoor het landgoed nog meer status kreeg. Van 1892-2012 werd het bewoond door de familie Smits-van Burgst. Nu is de voormalige heerlijkheid alleen nog een landhuis met de tuin en het park/bos.

(Bron: Heemkundekring Op de Beek).

 

De Kleine Hoeve

Legendejager Ambrosius staat vlakbij de akker tekens te branden op houten amuletten om de bezoekers te beschermen tegen de spoken die nog ronddwalen op dit erf. Annemarie zorgt dat de amuletten worden voorzien van een touw en naar wens van een schelp of een veer. In het Bakhuis zit spook Diederik verborgen en naar het schijnt dwaalt ook de geest van tovenaar Langelaar hier rond.

Imker Ad Janssens is met zijn bijenvolk naar Ostara de Kleine Hoeve gekomen om uitleg te geven over het belang van de bijen. Daarnaast geeft hij een demonstratie korven vlechten.

In een schuur op het erf is professor Smartie van Mad Science bezig om jong en oud te laten zien hoe je ‘putty’ kan maken.

 

De Grote Hoeve

Op het grasveld bij De Grote Hoeve staat een houten installatie die de gevel van landhuis De Burgst voorstelt. De installatie is door kunstenaars José Jonkers en Natasja Ahout gemaakt. Achter de ramen zijn de vroegere bewoners geportretteerd. Antonieta Derkse maakte een portret van Lydia Siebens-Nylaender en dochter Monica (de zomergasten). William van der Zanden heeft Baron Mr. Huibert Gerard Nahuys afgebeeld. Angèle Evers portretteerde tovenaar en alchemist Cornelis Nahuys. Simone de Groot maakte een studie om Anna Henriëtte Clementine de Pauw Gerlings en Louis Jules Henry Smits zo goed mogelijk uit te beelden. Marja Machielse schilderde Constant August Louis Smits en Natasja Ahout heeft twee schilderijen gemaakt: één van het spook Freule Smits en één van Antoon Pieter Cornelis Smits. Zo krijgen bezoekers na hun rondleiding over het landgoed een beeld van wie er eigenlijk op het landgoed hebben gewoond.

 

 

Aan een aparte tafel kunnen creatieve bezoekers zelf met een verfkwast aan de slag op het canvas Mevrouw Maria Folleras (80 jaar) gaat meteen aan de slag om een mooi landschap te creëren. Lieve (9 jaar) maakt onder begeleiding van kunstenaar Natasja Ahout een prachtig rood hart. “Die is voor mijn vriendje Luca”, fluistert Lieve.

 

Muziek

Zangeres Conchita Barbé weet met haar Zuid-Amerikaanse muziek de bezoekers te laten dansen. Dit keer is zij alleen, omdat Pedro vanwege ziekte er niet bij kan zijn. Met haar afwisselend repertoire, waar ook Nederlandstalige muziek tussen zit, weet zij de aanwezigen te boeien.

Onze redacteur/fotograaf Anja Wierckx-Staps treedt op en laat het publiek meezingen op het repertoire dat zij op haar accordeon ten gehore brengt. Ook vormt zij eventjes een duo met Conchita.

 

Milou Yin-Hoefeijzers is samen met haar moeder voor de eerste keer de gastvrouw van Het Heerlijk Rondje Burgst. “Wij vinden het leuk om ons erf open te stellen voor het publiek”, zegt Milou. “Samenwerken met de mensen uit de Haagse Beemden is heel goed bevallen. Ik wist ook niet dat er zoveel kunstenaars in de Haagse Beemden wonen. Het is jammer dat er niet zo veel bezoekers zijn geweest. Dagbesteding Pluk heeft vandaag voor de heerlijke groentesoep en boerencake gezorgd.”

 

De bezoekers Brenda van Gestel, Nicole en Adriana vinden het een leuk evenement. Brenda: “Ik heb een rondleiding over het landgoed gehad en ik herken de historische figuren die door de kunstenaars zijn geportretteerd. Ik ben al jaren een groot fan van Conchita! Het is gewoon fijn dat er nu weer van alles kan worden georganiseerd.”

 

W: kunstschattenhb.nl
W: kleinehoeve.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven