Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Ghislaine laat niets aan het toeval over!

11 juni 2022     Ghislaine van Luyt

 

Eindelijk is het dan zover, nog enkele weken en dan staan de dansers van Ghislaine dance Company op het toneel van het Chassé Theater! Hun nieuwe wervelende dansspektakel LIFE gaat, na een extra wachttijd van twee jaar vanwege corona, nu eindelijk plaatsvinden. Met vier voorstellingen op 2 en 3 juli om 14.00 uur en 19.30 uur. Dansstijlen variëren van Hiphop, Modern, Kleuterdans, Jazz, Klassiek, Streetkids tot New Style. Een spektakel van vierhonderd dansers van alle leeftijden.

 

LIFE neemt je mee op de cruiseboot The Sunshine waar je kennismaakt met de levens van onze hoofdrolspelers. Allerlei hedendaagse thema’s komen aan bod over liefde, haat, verdriet, social media en het maken van keuzes. En dit natuurlijk met de nodige humor! Je moet dit meemaken. Wil je het volledige verhaal lezen, kijk dan op de website van het Chassé Theater of die van Ghislaine Dance Company. Wij spraken Ghislaine van Luyt, die vertelt over de achtergronden van zo’n enorm dansspektakel.

 

Hoe lang werken jullie aan een productie?

Ghislaine: “Ik werk twee jaar aan zo’n grote dansproductie. Het begint met het bedenken van het verhaal, het frame, logistieke indeling van de dansgroepen, muziekkeuzes, decors, etc. De dansers werken er een jaar aan. Een heel project! Als ik bedenk wat ik allemaal gedaan heb, dan geloof je dat gewoon niet!”

 

Hoelang duurt de opbouw in het theater?

Ghislaine: “We gaan op woensdag 29 juni met een groep vrijwilligers de decors al vroeg naar het Chassé Theater brengen. De lichtman is de lampen aan het inhangen, de balletvloer wordt gelegd en daarna gaan we ‘s middags de decors inhangen en zien we eindelijk wat we al zo lang willen zien. Een paar dames gaan alle kleedkamers (we hebben met bijna vierhonderd dansers bijna alle kleedkamers van het hele Chassé Theater nodig) klaarmaken voor de dansers, die komen op vrijdag. Donderdag 30 juni zetten mijn man Huub en ik met de belichtingsman alle lichtstanden in de computer. Het is altijd spannend of we dat in één dag gaan halen. Vrijdag 1 juli de rest van de lichtstanden en dan vanaf 18.00 uur de generale repetitie waar alles bij elkaar komt: de dans, de decors, de trekkenwand en de belichting.”

 

Wie maakt al die choreografieën?

Ghislaine: “Naast dat ik choreo’s maak, doen dat ook al mijn docenten en het zijn allemaal ontzettend mooie stukken geworden. Ik ben zo trots als een pauw op mijn team: Ellis T’Jonck , Yahra Gya, Jolein van Oosterwijck, Svetlana Willemen, Loulou van Luyt en Tania Domburg. Zulke passende dansen maken is echt een kunst. Vaak hebben leerlingen ook een inbreng. Het is iets voor ons allemaal en zo is LIFE een product van ons allemaal.”

 

Wie heeft de decors uitgedacht?

Ghislaine: “Samen met Adé Zijlstra bedenk ik de decors en we zijn gewoon nooit klaar! Denk je dat je klaar bent, dan bedenkt Adé altijd nog kleine extraatjes. Het is zo leuk om zo naast het dansen de show nog meer te verdiepen door decors toe te voegen. Het is veel werk waar heel erg veel vrijwilligers aan meewerken, maar als je het resultaat ziet, dan is het dat waar ik voor sta: een totaaltheater van dans, decors, achtergrondbeelden en een hedendaags verhaal.”

 

Wie maakt de achtergrondbeelden?

Ghislaine: “Zodra we het frame van de show opgezet hebben maken we een plan voor de achtergrondbeelden. We wisselen belichting op het achterdoek af met geprojecteerde, bewegende beelden om zo een afwisselende show te krijgen. Het is een heel gepuzzel om te voorkomen dat de achtergrondbeelden over de inhangende decors vallen. Marjolijn van Groezen is mijn designer en samen hebben we er al gigantisch veel uren in zitten. Eigenlijk zou je de show meerdere keren moeten zien om alle details op te kunnen slaan.”

 

Hoe houd je alles uit elkaar, heb je een draaiboek?

Ghislaine: “Ja en nee. We hebben geen draaiboek voor álle voorbereidingen. Dat gaat allemaal op ervaring. We maken deze dansspektakels nu al voor de twaalfde keer in 22 jaar en we weten gewoon wat er op ons afkomt, wat we allemaal moeten regelen en wanneer. Bovendien ben ikzelf een enorme regelnicht, die altijd vooruit werkt. Ik laat niets aan het toeval over. Dat is enerzijds een sterke kant, maar het betekent ook dat ik meestal al veel verder in het proces ben dan de mensen om me heen. Die vragen zich af waarom er al van alles moet gebeuren, dat wat hen betreft ook nog wel wat later kan. Omdat ze natuurlijk niet het totale plaatje zien.

 

Voor de voorstelling zelf hebben we uiteraard wel een draaiboek. Het is 37 pagina’s dik. In het draaiboek staan alle dansen op de seconde nauwkeurig uitgewerkt. Alle acties voor de decormensen achter het toneel, de meer dan 250 lichtstanden die op het juiste moment moeten inkomen, de trekkenwand die de decors op het goede moment vanuit de nok op het toneel moet laten dalen, de achtergrondbeelden, de rookmachines… Mijn man Huub van Luyt doet de regie van de shows met behulp van dit draaiboek en zonder hem en het draaiboek kan ik niet, hoor!

 

De eerste voorstelling is altijd even spannend, maar daarna loopt het vaak zo gesmeerd dat ik mezelf zelfs misbaar ga voelen. We zijn dan met z’n allen net een gesmeerde machine en dat voel je; dat is iets geweldigs iedere keer weer. Niet voor niets dat oud-leerlingen vragen om mee te mogen helpen achter het toneel en dat we al jaren een vaste crew aan decormensen hebben zoals Peter van Elten, Martin van de Broeke, Yasha van Luyt, IJsbrand Raedemakers en Amy van Groezen. Met het Chassé Theater hebben we ook een fantastische relatie. Wij komen er graag en zij zien ons graag komen. De goede samenwerking met het technische personeel zorgt ervoor dat het na vijf dagen altijd jammer is om weer dag te zeggen. We zijn gewoon één grote familie!”

 

Zo'n mooi programmaboek?

Ghislaine: “Een echt boekwerk, een aandenken voor iedereen! In de loop van de jaren is zo’n boekje een collectors item geworden. Een echt boekje zoals professionele gezelschappen hebben, dat maken wij ook met schitterende foto’s, gemaakt op twee fotoshootdagen, en iedereen wordt erin vermeld. Natuurlijk heb ik hier ook veel hulp bij: Linda van de Kerkhof doet het design en mijn dochter Loulou van Luyt doet de fotobewerking. Alles hoort bij elkaar en zo is de hele show één project! Heel veel werk, maar als je ziet hoe blij iedereen ermee is: Daar doe je het voor!”

 

Zijn er nog kaartjes verkrijgbaar?

“Jazeker. De middagvoorstellingen zijn vrijwel uitverkocht, maar voor de zaterdag- en zondagavond zijn nog kaarten te verkrijgen. Maar wacht niet te lang. Scan de QR-code hieronder en kom kijken naar dit wervelende dansspektakel, zou ik zeggen!

 

 

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven