Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Middeleeuwen herleven op Tweede Pinksterdag

07 juni 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

De Tweede Pinksterdag begint met een stralende zon aan een hemelsblauwe hemel. Een mooie start voor een Nassaudag waarin de middeleeuwen van Breda en omstreken centraal staan. Herdacht wordt de begrafenis van graaf Engelbrecht I van Dillenburg, die gehuwd was met Anna van Polanen.

 

House of Wax geeft aan deze gebeurtenis gestalte middels een historische optocht door het centrum. Op de Grote Markt wordt Anna van Polanen, gespeeld door Lisa Marie Vermeulen van House of Wax, verwelkomd door burgemeester Depla terwijl de Nassaunar, gehuld in stemmige zwarte rouwkleding, speels het tafereel gadeslaat.

 

Koningskroon

De kroon die tijdens het spektakel plechtig wordt meegedragen refereert aan de exact een jaar geleden begraven ridder Cor Vermeulen. Cor speelde, bij leven, met verve diverse Nassaukoningen tijdens voorafgaande Nassaudagen. Massaal toegesneld publiek, gewapend met camera’s, wacht de bonte optocht in de smalle straten van het centrum op. Zodra de rouwstoet op het Kasteelplein arriveert laten de wolken hun eerste tranen op de kasseien vallen. Dit is het startsein voor een veelheid aan activiteiten overal in de stad.

 

 

Spannend zijn de rondleidingen door het stadhuis, door onder anderen HBNieuws - Modern Prinsenbeek illustrator William van der Zanden, die eindigen in de middeleeuwse catacomben bij de gevangeniscellen. Daar verbleven lang geleden de ter dood veroordeelden drie dagen lang totdat zij via het smalle deurtje onder de stenen trap naar het schavot werden geleid. Wat er door hen heen moet zijn gegaan tijdens die laatste momenten kunnen de bezoekers ervaren bij een bezoekje aan de beul. Een dubbelrol van HBNieuws - Modern Prinsenbeek vlogger en redacteur Geert Dekkers die ook vorm gaf aan de Nassaunar. Hij staat met zijn bijl, bij een door bloed bevlekte mand zijn gewillige slachtoffers op te wachten.

 

 

Onthoofd

Een afgehakt maar nog wel levend hoofd in de mand is voor veel bezoekers hilarisch. Het hoofd voorspelt de toekomst. Een jong meisje vraagt: “Hoe weet jij dat nou?” Ze vindt het verder volkomen normaal dat een hoofd zonder lichaam kan leven. Het hoofd antwoordt: “Dat zie ik aan de vlucht van de zwaluwen, dat is het enige wat ik van hieruit kan zien. En ik hoop dat ze niets laten vallen.”

 

Als het even later begint te regenen en het publiek spreekt van een waterhoofd smeekt het hoofd om een pauze: “Even een Brabants kwartiertje”. Er vinden nog veel meer op de historie geïnspireerde activiteiten plaats. Zwaardvechtende stoere knappe ridders, maar ook rondstruinende marskramers en flanerende mooie jonkvrouwen geven acte de présence. En als dan de regen met bakken uit de lucht komt vallen kunnen de vele bezoekers monumenten zoals kasteel Bouvigne, de Grote Kerk, het Nassauhotel en nog veel meer fraaie binnenlocaties bewonderen. De organisatie kan met recht terugzien op een geslaagde Nassaudag 2022.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven