Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Historie van Breda en Haagse Beemden herleeft op Tweede Pinksterdag

03 juni 2022     Redactie Geert Dekkers - Fotografie Alex De Vliegere

 

Dit jaar is er weer een Nassaudag. Voorheen trok deze historische dag altijd veel geïnteresseerden in de geschiedenis van Breda en omstreken. Deze keer staan de overleden Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen centraal.

 

In de Grote Kerk vindt u aan de noordkant van het koor een indrukwekkend gotisch praalgraf van Engelbrecht I en zijn vrouw Johanna. Het schatrijke meisje trouwde in 1403 op elfjarige leeftijd met Engelbrecht van Nassau. De invloedrijke bruidegom was twintig jaar ouder. Daarmee werd het huis van Nassau tot op de dag van vandaag verbonden met de stad Breda.

 

Het echtpaar kreeg zes kinderen. Adellijke families die in de Haagse Beemden landgoed Burgst en kasteel Gageldonk bewoonden hadden zakelijke belangen bij Johanna en Engelbrecht. Tijdens belangrijke kerkelijke feesten en familiaire aangelegenheden zochten zij elkaar daarom op. Niet voor niets is in de Haagse Beemden de openbare scholengemeenschap Graaf Engelbrecht gevestigd. De vader van Engelbrecht is houder van het record van langst regerende middeleeuwse vorsten ooit: vierenvijftig jaar.

 

Historische optocht

House of Wax gaat het overlijden van Engelbrecht I visualiseren middels een grootse historische optocht door het centrum van de stad. Precies een jaar geleden was een begrafenisstoet voor Lisa Marie Vermeulen en haar moeder Willeke keiharde realiteit toen zij hun vader en echtgenoot Cor Vermeulen in een spectaculaire begrafenisstoet naar de Grote Kerk brachten voor de laatste groet. Veel bekenden van voorgaande Nassaudagen, zoals de Nassau nar, lopen op Tweede Pinksterdag tijdens de stoet mee. Maar ook nieuwe gezichten in prachtige historische kleding geven het evenement een bijzondere aankleding.

 

 

Tijdens de Nassaudag op 6 juni wordt om 11.15 uur op de Grote Markt het starsein gegeven voor de optocht. Rond 12.45 uur komt de stoet aan in park Valkenberg. Er is langs de route altijd wel ergens een rustig plekje te vinden vanwaar de historische figuren goed te bekijken en te fotograferen zijn.

 

De route

Kasteelplein, Grote Markt, Veemarktstraat, St. Annastraat, Catharinastraat, Veemarktstraat. St. Janstraat, Ridderstraat, Nieuwstraat, Lange Brugstraat, Torenstraat, Havermarkt, Vismarktstraat, Haven, Tolbrugstraat, Kraanstraat, Cingelstraat, aankomst in Valkenberg.

 

Monumenten

Er zijn na de optocht monumenten te bezichtigen zoals Hotel Nassau en het stadhuis. Deze gebouwen zijn met een gids te verkennen evenals de Grote Kerk. De toren is te beklimmen en het uitzicht aan de top is zeker bij helder weer adembenemend. De nostalgische paardentram vervoert geïnteresseerden naar kasteel Bouvigne dat die dag is opengesteld. Een wandeling door de prachtige tuinen brengt je terug naar de tijd van Willem van Oranje die hier met zijn maitresse vertoefde. Er zijn papieren folders en een digitale folder beschikbaar voor meer informatie.

 

 

Acts

In het centrum wordt na de optocht in de buitenlucht veel vermaak geboden, zoals heftige vechtdemonstraties en een wapenschouw op de Grote Markt. Deze demonstraties vinden veilig plaats, binnen afzettingen. Het terrein van de KMA is toegankelijk en een deel van het kasteel is voor het publiek te bezichtigen. Er zijn her en der theatervoorstellingen en acts. Zoals de beul, monsieur Hacq, die met een interactief programma jong en oud op een komische manier laat griezelen. Liefhebbers van roofvogels kunnen hun hart ophalen in het Chassépark waar om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur de vogels hun kunsten vertonen.

 

Alle middagactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

 

W: bredanassaustad.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven