Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Oproep Bredanaars bij te dragen aan tentoonstelling BIAK Stories

01 juni 2022     Ingezonden bericht

Dit jaar herdenken we dat het zestig jaar geleden is dat Nederland zijn laatste stukje Indië prijsgaf: de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Met de tentoonstelling BIAK Stories en de hieraan gekoppelde Collectiemiddag Museum van Nederlands Nieuw-Guinea staat Stedelijk Museum Breda stil bij deze geschiedenis.

 

Bredanaars met een eigen verhaal als inwoner of veteraan uit Nederlands Nieuw-Guinea roepen we op om bij te dragen aan deze tentoonstelling. BIAK Stories deelt verhalen over Nederlands Nieuw-Guinea met als vertrekpunt het bijzondere liefdesverhaal van de ouders van kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx die elkaar op het eiland Biak in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea hebben ontmoet.

 

Museum van Nederlands Nieuw-Guinea

Zaterdag 25 juni vindt er in Stedelijk Museum Breda een collectiemiddag plaats onder de titel Museum van Nederlands Nieuw-Guinea. We nodigen iedereen die een band heeft met deze voormalige kolonie uit naar het museum te komen met voor hen belangrijke objecten. Heeft u een object bewaard waar een speciale herinnering aan kleeft? Het mag een gebruiksvoorwerp zijn, of een oude ansichtkaart uit bijvoorbeeld Hollandia, een brief, een fotoalbum uit Manokwari, een speer of een boombastdoek, als er maar een persoonlijk verhaal aan verbonden is. Een deel van de objecten met bijbehorende verhalen wordt in het museum tentoongesteld van 9 juli tot 4 september 2022 binnen de expositie BIAK Stories. Toegang tot de expositie BIAK Stories in voor iedereen gratis.

 

BIAK Stories

Twee prachtige jonge mensen, glamoureus gekleed, in een decor van zon, zee en strand. De filmsterachtige setting op de dia’s uit het familiearchief van Monique Verhoeckx (1963, Delft) lijkt het verhaal van een zorgeloos leven te illustreren. Niets is echter minder waar. Achter de mooie plaatjes schuilt een historie van trauma’s, diaspora, een dreigende oorlog en een geheime liefdesverhouding. De dia’s zijn onderdeel van de multimedia-installatie die de kunstenaar maakt voor de tentoonstelling BIAK Stories. De jonge mensen zijn haar ouders op de plek waar ze verliefd worden, het eiland Biak in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea.

 

Geheime liefde

De BIAK Stories spelen zich eind jaren 50 van de vorige eeuw af. Indonesië is nog maar net onafhankelijk van Nederland en gaat meteen de strijd aan om Nederlands Nieuw-Guinea. De ouders van Verhoeckx, beiden Indische Nederlanders, komen als tiener na de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië getraumatiseerd naar Holland. Haar vader wordt als twintiger voor de Marine uitgezonden naar Biak. Daar ontmoet hij haar moeder, die dan nog is getrouwd met haar eerste man. Ze worden hevig verliefd op elkaar. In het geheim beginnen ze een relatie. Verhoeckx: “Ondanks de spanningen op Nieuw-Guinea hebben ze toch weer hoop voor de toekomst. Er is een briefje waarop staat: ‘Wij zijn de gelukkigste en de rijkste verliefde mensen op aarde’. Die mix van onschuld en zwaarte vind ik ontwapenend”.

 

Privécollectie gemixt met historisch materiaal

Verhoeckx combineert de kleurendia’s uit haar privécollectie met historisch filmmateriaal en visualisaties van Papoeakunst. Het geluidsontwerp is onder andere gebaseerd op de liefdesbrieven van haar ouders. Daarnaast toont de kunstenaar privéobjecten zoals een grote schelp, vliegtickets van Amsterdam naar Biak, kleding en de camera van haar vader.

 

Praktische informatie

Wilt u deelnemen aan de Collectiemiddag, stuur dan vóór 15 juni een foto van uw object en verhaal (max. 1 A4) aan: events@stedelijkmuseumbreda.nl, o.v.v. Collectiemiddag BIAK Stories. Voor meer informatie: Eddy Appels, info@beeldvoorbeeld.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven