Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Tegelwippenpilot in Thomasberg

23 mei 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Door de klimaatverandering zijn er meer zomerse tropische dagen met steeds meer hittegolven, die voor 1975 nog een zeldzaamheid waren. Niet alleen de gemiddelde temperatuur stijgt, maar ook de hitte-extremen nemen toe. De aarde warmt langzaam op en daarmee komt er ook meer waterdamp in de lucht. Dit komt jaarlijks in steeds meer neerslag en met steeds meer intensiteit weer naar beneden, met als gevolg toenemende overlast.

 

In steden blijft de hitte makkelijker hangen dan in landelijke gebieden en de riolen zijn niet gebouwd voor extreme wateropvang. Onze infrastructuur, de beschikbaarheid en kwaliteit van ons drinkwater en verminderde arbeidsproductiviteit lijden onder extreme hitte. Een gevolg hiervan is de hittestress, waar ouderen en kwetsbaren erg ziek van kunnen worden.

 

Waarom meer groen belangrijk is

In landelijke gebieden worden waterbergingsgebieden gecreëerd, maar in stedelijk gebied is het naast de gemeente ook aan bewoners om ruimte te maken voor waterberging. Door ons drukke leven, is het makkelijk om je tuin te betegelen, zodat je er minder onderhoud aan hebt. Maar groen zorgt voor natuurlijke afvoer, het beperkt hittestress en is beter voor de gezondheid en je algemene welzijn. De gemeente Breda zet zich in voor het tegelwippen met subsidies voor eigen tuinen van alle Bredanaars en/of voor gemeentegronden via wijkdeals. Er is zelfs een tegeltaxi om je tegels af te voeren.

 

De plantjes zijn geplant

Buurtpreventen Louise en Han uit de Thomasberg willen meer vergroening in de voortuinen van hun straat zien. Woningcorporatie Laurentius staat hier helemaal achter en maakt er een pilot van, als voorbeeld voor de rest van haar huurders. De kosten neemt Laurentius voor haar rekening. Alle straatgenoten zijn gevraagd om mee te doen met tegelwippen. Naar eigen wens een klein stukje of een groter deel van hun voortuin.

 

 

Op dinsdag 17 mei is een start gemaakt met tegelwippen. Han (niet voornoemde bewoner) en Maikel van Donkergroen BV hebben vele tegels verwijderd en ze hebben de grond overal klaargemaakt onder de hete zon. Op 19 mei gingen de plantjes erin en werden andere stukken ingezaaid. De plantjes hebben meteen goed water gekregen van de flinke regenbuien die middag. De mannen hebben ook ruimte gemaakt om rond oktober nog hagen te plaatsen bij de straatgenoten. Op die plaatsen zijn nu eenjarige plantjes gezet.

 

Hoewel de plantjes nog moeten groeien, geeft het al een gezellige uitstraling in de straat. Een andere buurtprevent heeft in overleg nog via een wijkdeal de toezegging van bloembakken gedaan. Dan wordt het uitzicht nog vrolijker en fleuriger en is het fijn thuiskomen in de Thomasberg.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven