150 jaar Fidelis

17 mei 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Onder leiding van dirigent Ruud van den Bogaert brengt muziekvereniging Fidelis een anderhalf uur durend programma. De fanfare viert haar 150-jarig jubileum.

 

Het is zondag 15 mei en in de grote zaal van Buurthuis Gageldonk is het gezellig druk. De muzikanten zitten in de startblokken voor hun jubileumconcert. Kleurige slingers steken mooi af tegen hun witte en zwarte kleding. Spannend klinkende, maar veelal bekende melodieën worden ten gehore gebracht, zoals het James Bond thema uit 1962. Later volgen onder meer ‘We are the champions’ van Queen en ‘Smoke on the water’ van Deep Purple.

 

Een stukje geschiedenis

Het begon allemaal op 14 januari 1872 onder de naam Harmonie Cecilia. Later, in 1906, stichtten de paters Kapucijnen vanuit hun klooster in de Schorsmolenstraat een Fidelis vereniging met als doel de armste jongens in Breda een kapel te bieden om ze van de straat te houden. De paters waren ambitieus en wilden een harmonie en een toneelvereniging beginnen. Harmonie Cecilia werd in hun gelederen opgenomen en werd wel ‘de Patersharmonie’ genoemd.

 

In 1942 werd Princenhage geannexeerd door Breda. Daar bestond ook al een harmonie Cecilia. De Bredase harmonie werd toen definitief Harmonie Sint Fidelis. Door een afnemend ledenaantal veranderde de harmonie in 1964 in een fanfare. Daar zijn minder instrumenten en dus ook muzikanten voor nodig. Maar zelfs voor een complete fanfare is de huidige bezetting aan de krappe kant.

 

Er lopen diverse acties om het ledenbestand weer op te vijzelen: volwassenen terugwinnen voor de muziek maar ook investeren in een traject om jongeren op te leiden en ‘fanfareklaar’ te maken. Fidelis is immers de enige fanfare in Breda. Aan dit bijzondere jubileumconcert verlenen gelukkig ook enkele oud-leden hun medewerking.

 

 

Onder het publiek bevinden zich enkele oudgedienden. Daarom staan er bij afloop zomaar ineens vier dirigenten op een rijtje. Drie poseren er voor het publiek, maar de oudste, met wandelstok, neemt eerst even de tijd om het glimmende koperwerk nog eens goed te bekijken.

 

We maakten voor u een videoregistratie van het slotnummer ‘Instant Concert’ uit 1970 van de Amerikaanse componist Harold Laurence Walters. Dirigent Ruud legt uit: “Als u heel weinig tijd heeft om een concert te beluisteren dan vind u hier de oplossing. Er zijn dertig evergreens verwerkt in één compositie van drie minuten. Hier en daar klinken deze afzonderlijk maar soms lopen ze ook heerlijk door elkaar.” De muzikanten waren inmiddels goed ‘op temperatuur’, het nummer klinkt fantastisch. Oordeelt u zelf.

 

 

W: muziekverenigingfidelis.nl

Schrijf reactie

^ Naar boven