Wijnen en wijnreizen - de Loire Frankrijk

14 mei 2022     Redactie en fotografie Jacqueline de Gouw

 

Wil je tijdens je vakantie niet te ver rijden maar toch in een betoverend landschap met vele kastelen verblijven? Dan moet je toch eens aan de Loire in Frankrijk denken. De Loirevallei is een idyllische streek in Centraal-Frankrijk, met glooiende groene heuvels, velden met zonnebloemen, oude stadjes, kloosters en indrukwekkende kastelen.

 

Het is het land waar vroeger de koningen en de adel hun buitenverblijven hadden om van het goede leven te genieten. Het is een rijke en vruchtbare streek, waar wijncultuur al eeuwenlang te vinden is. Het is een uitgestrekt gebied dat de langste rivier (Loire) van Frankrijk volgt van Sancerre via Touraine en Anjou-Saumur naar Pays Nantais. Het heeft een continentaal maar ook een maritiem klimaat, waardoor er zeer verschillende wijn kan worden gemaakt. Van frisse en expressieve Sancerre en Pouilly-Fume, heerlijke Chenin Blanc of sparkling uit Vouvray een sauvignon blanc uit Touraine en mooie rode wijn uit Chinon of Bourgueil en niet te vergeten zoete witte wijn uit Coteaux du Layon. Ze zijn zeker het proberen waard. Bezoek de vele kastelen en geniet van alle moois wat voortkomt uit dit mooie gebied. Of het nu mooie wijnen, heerlijke geitenkazen of de lekkerste visschotels betreft.

 

Touraine sauvignon blanc

De wijn waar ik het vandaag over wil hebben is een sauvignon blanc uit het AOC-gebied Touraine. Domaine Bellevue heeft met zijn Touraine sauvignon blanc al meerdere jaren een gouden award van Medaille d'Or gewonnen en wordt ook in Nederland hoog gewaardeerd. Patrick is naast eigenaar ook de vigneron (wijnmaker) van dit wijnhuis en heeft mij veel uitgelegd over zijn wijngaard, bodem (vuursteen) en terroir en het maken van zijn wijn (de vinificatie) maar ook hoe hij omgaat met problemen zoals schimmel(ziektes) en klimaatverandering.

 

Graag wil ik jullie iets vertellen over zijn sauvignon blanc. De wijn heeft een mooie licht gouden kleur. De neus is delicaat maar toch krachtig en complex. De wijn heeft in smaak verschillende lagen zoals passievrucht, ananas, mango, grapefruit, gekonfijte sinaasappel, muscat maar ook buxus en mineralen. De uitgebalanceerde zuurgraad geeft frisheid aan het geheel. Dat de wijn toch spannend is, heeft te maken met de mineralen uit de Silex (vuursteen) bodem. Ideaal als aperitief, bij zeevruchten of schaaldieren. Perfect bij geitenkaas, vis en ook heerlijk bij pasta vongole met een pittig pepertje.

 

 

Ook de rosé van dit wijnhuis is fantastisch maar over deze wijn vertel ik jullie iets op een later moment.

 

W: passievoorwijn.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven