Gemeente Breda ondersteunt COA met tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers

16 mei 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda vangt vanaf vandaag ook tijdelijk asielzoekers op in de crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is overvol, waardoor het niet in staat is om alle mensen een plek aan te bieden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft daarom gemeenten om hulp gevraagd om slaapplekken te vinden voor de asielzoekers.

Streekheiligen - Dymphna helpt vluchtelingen

16 mei 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

De adellijke familie de Merode werd in 1759 eigenaar van het landgoed Gageldonk in de Haagse Beemden. Deze familie had van oudsher een tak in het Belgische Geel en ondersteunde daarom de cultus rondom de patroonheilige Dymphna in de kapel. Hoewel de heilige in de kapel van Gageldonk de laatste jaren voornamelijk een curiositeit is geworden kwam daar sinds kort verandering in.

Turbotoetsen - Werkbalk snelle toegang, deel 2

16 mei 2022     Redactie Tanja Cavaljé

Vandaag het vervolg van de blog over de werkbalk snelle toegang in Office. Een stukje Office haute couture want dit maak je volledig op maat naar jouw wensen.

Vrijheidsfeest

08 mei 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Het weer is perfect, zeker niet koud maar ook geen overdadige zon die de bezoekers wel eens op ‘andere ideeën’ zou kunnen brengen. Het beste weer voor een Vrijheidsfeest dat zich zowel binnen als buiten afspeelt. En dat doet het super.

 

Buurthuis Gageldonk, Galaxy en Grote Broer Grote Zus hebben samen met anderen een fantastisch nieuw evenement gecreëerd. Voor de eerste keer wordt het vredesvuur door estafettelopers vanuit Wageningen naar de Haagse Beemden gebracht. Een historisch markeringspunt. Burgemeester Paul Depla ontsteekt de vredestoorts. Je ziet dat dit hem genoegen doet. Een positieve blik op de toekomst, daar draait het vandaag om.

 

In zijn toespraak zegt de burgemeester dat steeds minder mensen de oorlog waar deze herdenkingsdag uit is voortgekomen nog werkelijk hebben meegemaakt. De herinnering vervaagt. Tegelijkertijd spelen er zich nu in Oost-Europa dingen af die de vrijheid van velen ondermijnen. Dat maakt het thema van vandaag weer uiterst actueel.

 

De binnenbingo in de grote zaal van het buurthuis is een doorslaand succes. Jong en oud mogen meedoen. Dat blijkt een gouden greep te zijn. Het is volle bak en de sfeer is top.

 

 

Galaxy

Flowdo (Mr. Alfonso) huppelt rond op één hand! En alsof dat nog niet gek genoeg is draait hij wel twintig rondjes op zijn hoofd staand, met losse handen! Hij doet het zo soepel dat het simpel lijkt. Namens dansschool RVMovada geeft hij hiphopworkshops. Er doen kinderen aan mee waarbij al bij de eerste kikkeroefening de aanleg er vanaf straalt.

 

Muziek

Ilo verzorgt op zijn vertrouwde wijze de achtergrondmuziek. Zangeres Yvette Dielemans staat hem vandaag bij, ze maakt dat het spettert! Ad Verschuren, de muziekvrijwilliger van het buurthuis zingt ‘Born to be wild’. Om dit lied goed te kunnen brengen moet je dat ook echt wel een beetje zijn. Tien punten voor Ad!

 

Er zijn luchtkastelen, een knutselmarkt en Oud-Hollandse spelen op de parkeerplaats. Vrijwilligster Toos bemant de hapjes- en sapjesstand, pal naast de muziektent. Alles kost 50 cent.

 

Vlas

Vlas is oersterk. Er wordt touw van gemaakt, vlasisolatie en zelfs geweven manden van ‘vlaskunststof’. Vlasweefsel laat zich door de sterkste kerel niet in repen scheuren. In een apart artikel komen we zeker eens op deze materie terug.

 

 

Macrameeën met Egidia

Het begint met een simpel takje en een berg gekleurde wollen draadjes. Als je de knoopinstructies en verdere suggesties van Egidia Beverwijk goed opvolgt ontstaat er een prachtige veer. Zelf gemaakt en mooi genoeg om in te lijsten. Verder kun je op de knutselmarkt leuke patronen in hout branden, kaarten of sieraden maken, klompen beschilderen, molentjes knutselen en nog veel meer.

 

Kaasspel

Een geel geschilderd schuinstaand bord met gaten erin. Twee spelers moeten door goed samenspel een balletje tussen de gaten door naar de hoogste regionen zien te laveren voor de hoogste score. Ook die Oud-Hollanders wisten al zenuwslopende spelletjes te bedenken.

 

Tony van Boxtel melkt een geit. Zijn neefje houdt het al snel voor gezien bij de houten koe die naast de geit staat opgesteld. Hij roept bedenkelijk: “Kunnen we iets anders gaan doen, hier krijg je vieze plakkerige handen van!”

 

Iets anders? Dat kan! Spijkerpoepen, sjoelen, een intrigerend hamertjesspel met een rollende knikker, klompgooien met een zacht balletje, enzovoort. Een fotosessie voor een mooi geschilderde molen behoort ook tot de opties. Op het nabijgelegen Moerenveld vinden voetbal- en andere sportieve activiteiten plaats.

 

Achter de schermen hebben veel vrijwilligers keihard gewerkt om dit feest mogelijk te maken. Het is voor herhaling vatbaar!

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 26-04-22 tm 24-06-22

Poppelaars Tuincentrum Aardbeien 5 inhangpotten 12-05-22 tm 16-05-22

Boerderijwinkel van den Kieboom - Open Dagen 25 en 26 juni 2022

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

Belob

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven