Gemeente Breda ondersteunt COA met tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers

16 mei 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda vangt vanaf vandaag ook tijdelijk asielzoekers op in de crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is overvol, waardoor het niet in staat is om alle mensen een plek aan te bieden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft daarom gemeenten om hulp gevraagd om slaapplekken te vinden voor de asielzoekers.

Streekheiligen - Dymphna helpt vluchtelingen

16 mei 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

De adellijke familie de Merode werd in 1759 eigenaar van het landgoed Gageldonk in de Haagse Beemden. Deze familie had van oudsher een tak in het Belgische Geel en ondersteunde daarom de cultus rondom de patroonheilige Dymphna in de kapel. Hoewel de heilige in de kapel van Gageldonk de laatste jaren voornamelijk een curiositeit is geworden kwam daar sinds kort verandering in.

Turbotoetsen - Werkbalk snelle toegang, deel 2

16 mei 2022     Redactie Tanja Cavaljé

Vandaag het vervolg van de blog over de werkbalk snelle toegang in Office. Een stukje Office haute couture want dit maak je volledig op maat naar jouw wensen.

Dodenherdenking Park Valkenberg te Breda

04 mei 2022     Ingezonden bericht - Foto Geert Dekkers

 

Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’. Op woensdag 4 mei hangen in Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlaggen halfstok. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte.

 

Wij herdenken allereerst allen, burgers en militairen, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen. Ook herdenken we de Nederlanders die zijn gesneuveld in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

 

Het Stichtingsbestuur is samen met de burgemeester van mening dat de herdenkingsplechtigheid een uiting van respect is voor alle gevallenen. De burgemeester wil de herdenking met de inwoners van Breda staande beleven. Als u minder goed ter been bent, zijn er zitplaatsen beschikbaar. De jeugd van Breda is bij deze herdenking nadrukkelijk betrokken. Een dertigtal kinderen van ‘Dr. De Visserschool’ hebben ter voorbereiding onder andere een bezoek gebracht aan het Maczek Memorial en Kamp Vught.

 

De herdenking vangt aan om 19.30 uur bij het monument ‘De Vlucht’ in Park Valkenberg. Belangstellenden worden verzocht uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn. Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt voorafgaande aan de herdenking tussen 19.00 en 19.30 uur een passend programma op het carillon van de Grote Kerk.

 

Na een kort welkomstwoord om 19.30 uur door de heer C.A. Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking zal de burgemeester van Breda, dr. P.F.G. Depla een toespraak houden. Henk-Jan van Oorschot, leerling van het OLV-lyceum, draagt daarna het door hem zelf geschreven gedicht ‘Vrijheid’ voor.

 

Aansluitend leggen de burgemeester namens de Gemeente Breda en de dichter samen de eerste krans. Daarna leggen kinderen van Dr. De Visserschool bloemen. Vervolgens worden kinderen uit het publiek verzocht naar voren te komen om ook een bloem bij het monument neer te leggen. Verder worden bloemen en kransen gelegd door organisaties van oorlogsbetrokkenen, het provinciaal en gemeentelijk bestuur, ambassades, maatschappelijke en culturele groeperingen.

 

Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt vanaf 19.50 uur handmatig met vier man de ± 3700 kg zware klok van de Grote Kerk. Voorafgaand aan de twee minuten stilte blaast Koen van den Heijkant het Taptoesignaal. Daarna speelt het orkest Bredase muzikanten onder leiding van Manuel de Wijs achtereenvolgens de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot Brittannië en Polen.

 

Na de officiële kranslegging worden de overige aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen. Met het leggen van een krans door de Stichting 4 mei Dodenherdenking wordt de plechtigheid in Park Valkenberg afgesloten.

 

Na de herdenking in Park Valkenberg vindt in de Grote Kerk een herdenkingsconcert plaats. Het Breda’s Mannenkoor onder leiding van chef-dirigent Hans de Wit, zorgt voor de uitvoering. Tijdens het concert zal Yanna Unsworth haar zelfgeschreven gedicht ‘Twee minuten’ en Nellerieke van Helvoort haar zelfgeschreven gedicht ‘De oude vrouw’ voordragen. Beide zijn leerlingen van het OLV-lyceum. Het concert, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, vangt aan om 20.45 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 26-04-22 tm 24-06-22

Poppelaars Tuincentrum Aardbeien 5 inhangpotten 12-05-22 tm 16-05-22

Boerderijwinkel van den Kieboom - Open Dagen 25 en 26 juni 2022

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

Belob

EHP-makelaardij

 

^ Naar boven