Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Schaken in De Sleutel

26 april 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Weet u hoe een paard springen kan? En dat u op uw hoede moet zijn voor de dame van de tegenstander? Op donderdagochtenden wordt er van 10.00 tot 13.00 uur door volwassenen geschaakt in Ontmoetingscentrum De Sleutel.

 

Hans Matthijsse biedt remise aan. Hans Peters, oud-medewerker van HBNieuws, wint de partij. Er wordt nog flink over nagepraat. Welke overwegingen speelden een rol bij bepaalde cruciale zetten? De heren vertellen dat het er zeker serieus aan toegaat. Verliezen is niet erg, blunders maken wel. Met name de sfeer tijdens de schaakochtenden wordt door Hans Matthijsse geprezen. En als u dat leuk vindt mag u ook meedoen. Gratis.

 

Hans Peters legt uit hoe de lange en korte rokade ook alweer gingen. Een toren schuift naar de koning en die springt er vervolgens overheen. Hans speelt vooral op intuïtie, al bestudeert hij wel de klassieke openingen om verrassend voor de dag te kunnen komen. Hij vertelt over de ‘grote’ schakers en wat daar allemaal bij komt kijken. Een enkele pion achterstand kan al beslissend zijn voor het verdere verloop van het strategische spel.

 

Tempoverlies

Soms wordt een zet niet geheel naar wens uitgevoerd en moet het stuk tijdens de volgende zet nog een beetje verplaatst worden. Dat leidt tot achterstand en wordt tempoverlies genoemd. Dan is er ook nog de tijdsfactor die bij officiële wedstrijden een rol speelt. Maar bij De Sleutel schaakt men niet met klokken: dat werkt teveel op de zenuwen. De vier aanwezige spelers zijn vergelijkbaar qua niveau. Dat houdt het leuk voor iedereen. Tijdverdrijf is niet het juiste woord. Het dekt de lading maar ten dele. Het gaat om de inspanning, fitness voor de geest.

 

Wim Schul, de organisator van de schaakochtenden, wint van Harry Bouwhuis. De wedstrijd heeft ruim drie uur geduurd. Harry schaakt al dertig jaar op de maandagavonden bij ‘En Passant’ in café Marktzicht te Prinsenbeek en nu dus ook bij De Sleutel. Tot slot volgt het misschien wel moeilijkste onderdeel van het spel: alle stukken weer in het kistje zien te passen.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven