Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Expositie 42 Beekse bakhuisjes

31 maart 2022     Ingezonden bericht

 

Een bakhuisje is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. In het bakhuisje bevindt zich de bakoven. Op het platteland bleef het bakhuis bij boerderijen in gebruik tot in de twintigste eeuw. Het bakken van brood gebeurde meestal één keer per week.

 

Het graan, rogge of tarwe, werd gemalen op de molen en gezeefd. Het meel werd met melk en gist gekneed in de baktrog. Wanneer veel broden gebakken werden en de baktrog groot genoeg was, gebeurde het kneden met blote voeten. Intussen werd de bakoven opgestookt met takkenbossen of turf. Met een houten schieter werd het brood in de oven geplaatst.

 

 

In Prinsenbeek en de Haagse Beemden staan nog 42 van deze bakhuisjes en die werden in 2004 gedocumenteerd in het door Heemkundekring Op de Beek uitgegeven, door Kees Nagelkerke geschreven en het door Jan Tankink geïllustreerde boek ‘Als een bakhuisje praten kon…..’. Het boek vertelt hun vaak bijzondere geschiedenis. Het boek is nog te koop voor 15 euro via de onder dit artikel vermelde website.

 

De hele verzameling prachtige originele tekeningen van de bakhuisjes, inclusief de andere leuke kleurige illustraties in aquarel, kleurpotlood of pentekening werd echter nooit geëxposeerd. Nu dus de gelegenheid om ze te zien, op zondag 3 april van 13.30 tot 16.30 uur in museum De Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek.

 

W: hk-opdebeek.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven