Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Een gezellige huiswerkkamer in Kesteren

29 maart 2022     Redactie Monica Rijpma

 

Huiswerk maken is niet voor iedereen weggelegd. De schooldag duurt al zo lang en vaak is er van alle kanten afleiding en verleiding om andere dingen te doen als je eenmaal die schoolpoort uit bent. Toch hebben kinderen van de basisschool en voortgezet onderwijs meestal elke dag wel wat huiswerk of voorbereidingen voor een toets. Soms is dat zelfs heel veel huiswerk en vaak is het een belangrijk deel van het succes op school.

 

Daarom bedacht Wonen+’er Hedwig Gerrits een leuk plannetje om het wat makkelijker te maken voor studenten die maar niet aan de slag komen met hun huiswerk. In haar buurt wonen veel gezinnen met jonge kinderen en Hedwig heeft zelf ook een dochter Zelda die in de bovenbouw van het primair onderwijs zit.

 

Vluchtelingen

Hedwig geeft zelf al regelmatig wat taalles aan een vluchtelingengezin met zes kinderen. Dat gezin woont inmiddels een paar jaar in Nederland en vooral de jongste kinderen maken grote vooruitgang. Maar toch blijft een beetje achterstand vaak moeilijk in te halen als Nederlands niet je moedertaal is. Ook zijn er scholieren die door de coronajaren op een lager niveau zitten dan ze zouden kunnen.

 

Huiswerkkamer

Daarom bedacht Hedwig een leuke manier om een beetje aanmoediging te geven aan de wetenschappers en ondernemers van de toekomst: een huiswerkkamer. Bij ontmoetingscentrum De Sleutel in Kesteren vond ze al snel bijval en sinds enkele weken kunnen studenten van de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs gezellig met elkaar inspiratie opdoen.

 

Een gezamenlijk doel

Hedwig is een van de vrijwilligers van Wonen+. Het was een tijdje stil rondom het Wonen+-project in Kesteren en Muizenberg want het project loopt tegen het eind. In de afgelopen jaren kregen ruim vijftig vrijwilligers voorrang bij de toekenning van een woning in ruil voor minimaal 240 uur vrijwilligerswerk in de wijk. De laatste vrijwilligers doen nu hun laatste uren in de wijk, maar Hedwig is eigenlijk al een tijdje klaar en ze doet dit gewoon omdat er behoefte aan is en ze het prettig vindt een steentje bij te dragen.

 

Verbinding

Met haar vrijwilligerswerk zocht ze steeds naar iets dat verbinding in de wijk brengt. Zo was ze vorig jaar de drijvende kracht achter een straatproject om de straat fleuriger en schoner te maken. De schuttingen aan de tuinen aan de straatkant kregen mooie kleurtjes en het parkje achter het huizenblok werd omgetoverd tot de wilgentuin - een gezellige moestuin met bankjes, bloemen en een groenteperkje. Ze vertelt dat de bewoners stapje voor stapje betrokken raakten nadat ze eerst met een paar buurtbewoners de kern had gevormd. Door te flyeren en overleggen kwam er steeds minder weerstand en meer medewerking en enthousiasme.

 

Dinsdag- en donderdagmiddag

Bij de huiswerkkamer in Kesteren kun je op dinsdagen en donderdagen terecht van 15.15 tot 16.45 uur. Er is op dit moment nog geen juf of meester, maar er wordt gekeken of dat nog kan komen. Het is alvast een rustige en gezellige omgeving waar ook anderen aan het (huis)werk zijn en zo wordt het makkelijk gemaakt de concentratie te vinden. Het is een mooi voorbeeld van verbinding in de wijk.

 

Als u een gepensioneerde leerkracht kent of bent en zelf als ondersteuner zou willen aansluiten bent u heel welkom. Kom dinsdag of donderdag even kijken om met Hedwig in gesprek te gaan.

 

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven