Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Op weg naar een rookvrije generatie

13 maart 2022     Redactie: Nelleke van der Zee Fotografie: Ton van Doorn

 

Met de officiële onthulling van het 'rookvrij bord' bij de speelplek aan de Julie Claeysstraat/Kesterenlaan is de eerste stap gezet naar een rookvrije generatie. Deze speelplek is tot stand is gekomen in samenwerking met Surplus Welzijn, IVN, Jantje Beton, gemeente Breda en Kleine Broer.

 

Op woensdag 9 maart om 14.30 uur onthult wethouder Arjen van Drunen (Gezondheid, wijkaanpak en leren) samen met de ontwerper Ryan-Omer Fergusson (tien jaar) het rookvrij bord in bijzijn van Grote Broer/Grote Zus, GGD West-Brabant, wijkbeheerder Jetze van der Ham, ChaTime en kinderen met hun ouders uit de buurt.

 

Het heerlijke zonnetje maakt dat de middag nog feestelijker wordt. Loes, Bianca en Nicole zitten bij Inloop de VERbindING met de knutselspullen klaar, om na het officiële gedeelte de kinderen op te kunnen vangen en ze pennenbakjes te laten maken van lege shampooflessen. De kinderen zijn volop aan het spelen bij de speelplek, maar als de wethouder arriveert gaan zij met zijn allen bij het bord staan. Voordat wethouder Arjen met zijn voorwoord kan beginnen, worden er vanuit de kinderen diverse vragen gesteld. De wethouder weet die goed te omzeilen en begint met zich voor te stellen.

 

“Spelen is belangrijk”, begint Van Drunen zijn gesprek. “Kinderen verdienen het om dat in een rookvrije omgeving te kunnen doen. Zij moeten het goede voorbeeld krijgen, vandaar dat wij als gemeente Breda in samenwerking met participanten ervoor gaan zorgen dat alle 440 speelplekken en speeltuinen in Breda rookvrij worden. Daar hebben wij natuurlijk ook de hulp van de ouders voor nodig, die elkaar aanspreken om momenten dat er toch wordt gerookt.”

 

Toezicht

“Het is belangrijk dat erop wordt gehandhaafd”, vertelt Van Drunen. “Maar het is natuurlijk onbegonnen werk om bij iedere speeltuin boa’s neer te zetten. Er is in 2019 een motie ingediend om speelplekken/speeltuinen rookvrij te maken, maar wij hebben even de tijd genomen om de bewoners erbij te betrekken, want dan heeft het meer draagvlak.”

 

“Ik vind dit een leuke speelplek waarin kinderen worden uitgedaagd om met water te spelen”, vervolgt Van Drunen. “Het grasveld mag ook wel een keer vernieuwd worden. Wat ik leuk vind in deze wijk zijn de borden waarop wordt aangegeven hoeveel stappen het zijn naar de volgende speelplek. Graag wil ik ook even doorgeven dat ik iedere tweede vrijdag van de maand van 9.00 - 11.00 uur bij de inloop in de Lucaskerk aanwezig ben om met buurtbewoners in gesprek te gaan.”

 

 

Wedstrijd

Ryan-Omer Fergusson staat met gepaste trots bij zijn bord dat net is onthuld. “Ik heb bij de Kober kinderopvang meegedaan aan de tekenwedstrijd en ik heb gewonnen”, vertelt Ryan-Omer. “Tekenen is een hobby van mij, maar kickboksen vind ik ook leuk. Ik vind het heel belangrijk dat de speelplek rookvrij is. Mijn ouders roken ook, maar mijn vader is gelukkig pasgeleden gestopt. Babette Spaargaren, adviseur preventie en gezondheid van de GGD West Brabant en regisseur JOGG, vertelt: “Onze ambitie is om in 2040 een rookvrije generatie te hebben en dat het aantal volwassen dat rookt minder dan 5% is. Om dat te bereiken willen wij met alle scholen, sportverenigingen en bedrijven een overeenkomst sluiten.”

 

“Wij willen graag zien dat mensen elkaar op hun verantwoordelijkheid wijzen", aldus Spaargaren. Wijkbeheerder Jetze van der Ham: “Het zijn allemaal kleine bouwsteentjes die ervoor zorgen dat wij een rookvrije generatie gaan krijgen. “Ook Noof (negen jaar) is blij met deze rookvrije speelplek. “Ik heb zelf astma en krijg het benauwd als mensen in mijn omgeving roken”, zegt Noof. Ik vind ook dat het stinkt. Maar ja, je kan gewoon overal sigaretten voor 1 euro kopen, dus!” Loes Rompa: “Er zijn niet zoveel kinderen gekomen om te knutselen. Het mooie weer zorgt ervoor dat zij lekker in de speelplek blijven hangen. Maar op 13 april hebben wij weer een gezellige knutselmiddag gepland.”

 

Petitie Het Beemdhuis

Gabriëlla de Clerck, locatiemanager van Het Beemdhuis, was met enkele bewoners langsgekomen om de wethouder even aan zijn jasje te trekken en hem een petitie te overhandigen. “Wij willen graag op het braakliggend terrein tussen ons gebouw en de speelplek een meditatielabyrint realiseren en stapstenen met het dementiesymbool - een vergeet-me-nietje - erop. Dit tussen winkelcentrum De Berg en ons Beemdhuis, zodat bewoners lang zelfstandig boodschappen kunnen doen. En graag extra bankjes bij de jeu-de-boulesbaan.” De wethouder ging meteen mee naar Het Beemdhuis om het verhaal aandachtig aan te horen.

 

F: grotebroer. haagsebeemden
W: ivn.nl
W: jantjebeton.nl
W: breda.nl
W: surpluswelijn.nl
W: jogg.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven