Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Wijkbijeenkomst warmtetransitie

03 maart 2022     Ingezonden bericht – Foto HongGuang Wang

Binnen de gezamenlijke wijkorganisatiebijeenkomsten is afgesproken dat we in de wijk ongeveer een keer per kwartaal een wijkbijeenkomst organiseren, waarin actuele onderwerpen die de wijk betreffen, besproken en bediscussieerd zullen worden met de wijkbewoners, en indien mogelijk ondersteund door professionals.

 

Als ‘pilot’ voor zo’n gezamenlijke organisatie wijkbijeenkomsten is er afgesproken dat we beginnen met een bijeenkomst die een relatie heeft met de momenteel spelende verhoging van de warmtetarieven. Om dit in een bredere context te plaatsen, in plaats van er alleen een klaagmoment van te maken, willen we deze koppelen aan het opstellen van de wijkenergieplannen/gebiedsuitvoeringsplannen die de gemeente moet gaan opstellen.

 

Wat kunnen we doen en hoe?

We willen veel standpunten en meningen vanuit diverse invalshoeken over de verschillende aspecten van de warmtetransitie aan bod laten komen. Zoals bijvoorbeeld: wat kun je zelf (kleinschalig) doen aan isolatie en energieverbruik, waar kun je terecht voor eventuele subsidie/bijdrage daarvoor, wie kan je helpen met grootschaliger aanpak van isolatie en op welke manier kan dat gefinancierd worden, wat is de beste manier van warmtevoorziening voor de toekomst en wat zijn daarvoor de benodigde investeringen, hoe kun je die financieren en wat is de terugverdientijd, etc.

 

Bouwstenen

Op deze manier worden ten eerste de bewoners geholpen om hun energieverbruik terug te brengen en daarmee dus kosten te besparen en ten tweede wordt er geïnventariseerd op welke wijze de wijk in de toekomst denkt aan haar warmtebehoefte te willen/kunnen voldoen.

Dit levert dan bouwstenen op voor de (gemeentelijke) opstellers van de wijkenergieplannen, waarbij we de wensen en ideeën wijkbreed kunnen inventariseren door gebruik te maken van Plan Breda, omdat de bijeenkomst slechts een klein deel van de bewoners zal betreffen.

 

Programma voor deze avond

Uitgenodigd zijn: de verantwoordelijk wethouder voor energietransitie, Ennatuurlijk, Enexis (gas en elektra), woningcorporaties, BRES (Bredaas Energie Collectief), bedrijvenvereniging de Mark, Graaf Engelbrecht en de bewoners.

De bedoeling is dat eerst de visie van de gemeente gedeeld wordt met de daarbij behorende tijdplaatjes, mogelijke opties of reeds gemaakte keuzes. Daarmee zorgen we ervoor dat iedereen hetzelfde beeld heeft. Daarna zullen diverse aspecten van de energietransitie als gesprekspunt aan u en aan de betrokken partijen in de wijk worden voorgelegd.

Na de pauze zullen de bewoners aan gesprekstafels kunnen aanschuiven om dieper in te gaan op hun situatie en wensen.

Kort samengevat, gaat het vooral om voorlichting en verdieping die kunnen leiden tot bouwstenen voor het wijkenergieplan voor de Haagse Beemden. Vanwege de actualiteit en het feit dat er in maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, is gekozen om de bijeenkomst te houden op 7 maart 2022 tussen 19.30 en 22.00 uur in de aula van de Graaf Engelbrecht, Ganzerik 3.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven