Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Gezamenlijk voorstel voor de landgoederenzone

08 februari 2022     Redactie en fotografie Netwerk Haagse Beemden, Bekom en Natuurplein

 

Op 1 november 2021 vond in Sociaal Cultureel Centrum ‘t Kraaienest een bijeenkomst plaats waar de gemeente en bureau Copijn hun plannen voor de landgoederenzone bekend maakten. Via PlanBreda hebben veel bewoners hierop gereageerd. Daarnaast zijn er gesprekken geweest met een drietal wijkbrede organisaties.

 

Deze organisaties zijn Bekom, Netwerk Haagse Beemden en Natuurplein. Joyce van Zijl van Netwerk Haagse Beemden: “Wij hebben het initiatief genomen om tot een gezamenlijk voorstel te komen. Zo is een groepje ontstaan waarin Bert van de Haar de Bekom vertegenwoordigt, Joost Barendrecht Natuurplein en Marian Hulshof, Margriet Erich en ikzelf Netwerk Haagse Beemden.”

 

Eensgezind

“Onze ideeën over het gebied bleken heel dicht bij elkaar te liggen. Wij vinden allemaal dat de overgang naar een natuurgebied met meer biodiversiteit een aanwinst kan worden voor de wijk, maar tegelijk moeten we niet vergeten dat er ook mensen in en rond het gebied wonen. Daarnaast weten we hoe belangrijk bewoners het vinden om de reeën, de vos(sen?) en andere dieren die er nu leven te behouden.”

 

 

Minder paden, meer zichtplekken

Bert en Joost: “We hebben dus goed gekeken naar waar wel en waar geen paden zouden moeten komen. Alle voorgestelde noord-zuidpaden hebben wij weggehaald. De oost-westverbinding (van de Raaimoeren richting Burgstsedreef) vinden wij geen goed idee. Maar op die plek zou bijvoorbeeld wel een doodlopend pad kunnen komen, zodat mensen wel in het gebied kunnen kijken. De andere oost-westverbinding (Wildertpad) is nu veel te druk, je kunt er niet prettig wandelen door het vele fiets/scooterverkeer. Wij stellen een nieuw wandelpad voor, dat toegankelijk moet zijn voor iedereen, dus ook voor rolstoelen...” Daarnaast zijn er twee ‘zichtplekken’ opgenomen, een bij het aan te leggen vlinder/insectengebied en een wat zuidelijker, waar je even op je gemak kan genieten van de prachtige landgoederenzone.

 

Voorzichtig met honden

“We hebben daarnaast ook geprobeerd rekening te houden met hondenbezitters door losloopgedeeltes op te nemen. Het is ontzettend belangrijk om je hond daar buiten niet los te laten lopen. Ze verstoren bijvoorbeeld de reeën in hun rust, maar bemesten ook ongewild het gebied.”

 

Verbinding Kinderboerderij en Park Kesteren

“Er moet een veilige wandelverbinding komen naar deze plekken. Wij stellen voor een pad aan te leggen langs het landgoed. En er is een kort ommetje opgenomen in/rond de aan te leggen hoogstamboomgaard, met bijvoorbeeld een picknickplek.“

 

Toezegging

De afdeling ecologie van de gemeente en wethouder Tim van het Hof zijn blij met deze samenwerking en hebben toegezegd om dit voorstel mee te nemen in het voorlopig ontwerp, dat zij eind februari/begin maart willen presenteren. Hierin worden ook de opmerkingen die via PlanBreda zijn binnengekomen meegenomen. Dan organiseren zij ook weer een inspraakavond.

 

Wil je het complete voorstel ontvangen, heb je opmerkingen of vragen?

Mail dan naar voorstel.LGZ@gmail.com Ben je blij met dit voorstel?

Laat dit dan ook even weten op dit mailadres!

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven