Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Zorg voor welzijn in de wijk

05 februari 2022     Redactie en foto Monica Rijpma

 

Wijken hebben niet alleen een stratenplattegrond maar er bestaat ook zoiets als een sociale wijkkaart. Alleen was die even niet zo makkelijk te vinden op het internet.

 

Sinds enige tijd is hier verandering in gekomen want via Wijkplatform Haagse Beemden kom je vrij makkelijk te weten wat de wijk zoal te bieden heeft. Ook de wijkinformatiepunten worden er vermeld. Op deze plekken kan men al de informatie vinden over de buurt die nodig is. Als het nog niet bekend zou zijn zoeken de medewerkers van de informatiepunten met u mee. Maar wacht, er is meer!

 

Oog voor sociale aspecten

HBNieuws – Modern Prinsenbeek sprak met Rashad Willemsen, sociaal werker in de Haagse Beemden voor Surplus. Rashad schetst snel een goed beeld van hoe zo’n sociale kaart in de wijk eruit ziet. Surplus is een van de grote zorg- en welzijnsorganisaties in de regio, met zorgtehuizen, wijkzorg, jongerencentra en eigenlijk alle hulp die valt onder de noemer sociaal maatschappelijk werk. Zijn stagiair Marouane houdt zich bijvoorbeeld voor zijn studie sociaal werker bezig met de thema’s armoede en eenzaamheid.

 

Vanwege Covid zit ook Rashad tegenwoordig helemaal in de nieuwe werkelijkheid van hybride werken. Sinds zijn vertrek bij kindcentrum Olympia aan de Vlierenbroek heeft hij twee wat hij noemt ‘aanlandplekken’ in de Haagse Beemden: Wijkcentrum Heksenwiel en Jongerencentrum Galaxy. Daarnaast is hij met regelmaat aanwezig bij de activiteiten(centra) in de wijk en op straat. (zie ook het artikel van 15 januari over de buurttafel) afgewisseld met online afspraken en thuiswerken.

 

Zorg voor elkaar

Als professional werkt Rashad ook veel met actieve bewoners en vrijwilligers in de wijk. Eigenlijk is hij voortdurend bezig te signaleren waar ondersteuning geboden kan worden, vooral in de meer kwetsbare buurten. De grotere paraplu waaronder dit werk valt in Breda is Zorg Voor Elkaar. De collega’s van deze organisatie zijn dus belangrijke samenwerkingspartners. En daarnaast is er samenwerking met andere professionals vanuit de gemeente en woningcorporaties.

 

Initiatieven en activiteiten

Rashad vertelt dat er regelmatig bewoners zijn die goede ideeën hebben om hun buurt of straat te verbeteren. Al die suggesties waardoor de buurt nog prettiger wordt om in te wonen en leven, kunnen worden voorgedragen aan het wijkplatform. De sociaal wijkbeheerder van de gemeente, Jetze van der Ham, is hiervoor het aanspreekpunt. Hij is te bereiken via Wijkplatform Haagse Beemden. Een voorbeeld van een actie waarbij Jetze en Rashad samen meedachten was de nieuwjaarswenskaart die onlangs werd verspreid bij sommige adressen in de Haagse Beemden. De aansporing was: Zoek elkaar gerust op in de ontmoetingsplekken in uw buurt! En de boodschap op de kaart was een luid en duidelijk: We denken aan u.

 

Dit is een heel goed voorbeeld van hoe verbinding wordt gemaakt door ook de wijkcentra in beeld te brengen. Denk aan Buurthuis Gageldonk, inloop de VERbindING, Ontmoetingscentrum De Sleutel en Wijkcentrum Heksenwiel.

 

Als je bij elkaar optelt wat er allemaal via samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties, vrijwilligers en professionele hulpverleners in de wijk, buurthuizen en straat te vinden is, krijg je pardoes weer een beetje vertrouwen in toekomst.

 

W: infopunthb.com

W: zorgvoorelkaarbreda.nl

F: wijkplatformHBBreda

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven