50 jaar Modern Prinsenbeek

12 januari 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Woensdag 12 januari is het een halve eeuw geleden dat de dorpskrant Modern Prinsenbeek voor het eerst verscheen. De wereld en ook Prinsenbeek zag er in 1972 heel anders uit. Er staat een tijdmachine klaar die je terug kan brengen naar die tijd van toen. Instappen maar!

 

Naar de wereld die vol enthousiasme met de typemachine werd beschreven door de redacteuren van een halve eeuw geleden. Die vind je bij Stichting Museum De Rijf aan de Brielsedreef 39a. Als je op een leuke manier kennis op wil doen van het verleden van ‘Op d’n Beek’, dan staan de vriendelijke medewerkers van de Heemkundekring je daar graag te woord. Als de zon schijnt is het museum van verre te herkennen. De koperen haan die eens op de neogotische kerktoren prijkte staat dan in zijn vergulde trots te schitteren op het dak van de voormalige varkensschuur. In die schuur is momenteel het museum gehuisvest.

 

Oud Prinsenbeek

In het museum valt de in 1964 gesloopte kerk, het meesterwerk van architect P. Soffers, samen met de omringende verdwenen bebouwing van weleer in een gigantische maquette te bewonderen. Het doet denken aan Madurodam. Het prachtige gevaarte is rijk aan detail. Interessant is ook het fraaie huize Boschdal waarvoor een aparte maquette is gemaakt.

 

 

Als we zijn bekomen van onze verbazing vertelt Wijnand Bouman, die ons in het museum rondleidt, dat eigenlijk alleen het stratenplan in het centrum nog bestaat. De bebouwing is bijna volledig vervangen door nieuwbouw. Het Heilig Hartbeeld in Art Deco stijl uit 1932 wist de tand des tijds te doorstaan.

 

Het leven in vroegere tijden

In het museum vallen we van de ene verbazing in de andere. Grote tableaux vivants waarin het leven van decennia geleden wordt uitgebeeld passeren de revue. Wijnand werkte veertig jaar lang als politieagent bij het Korps Rijkspolitie, ook in de Haagse Beemden. Zijn werkkleding van weleer is in een nagemaakt politiebureau van toen te bewonderen. Er is zelfs een gevangen boef te zien in ‘ut kot’, een cel in het voormalige bureau van de gemeentepolitie.

 

 

Boeren, burgers en een kunstenaar

Al dwalend door het museum belanden we in een voorloper van een moderne supermarkt, komen we op de thee bij een boerenzoon in een nagebouwde huiskamer, zien we hoe men vroeger de was deed en staan we oog in oog met kunstenaar Jan Strube. Hij staat er als wassen beeld voor een schildersezel met daarop een kunstwerk in wording van de Grote kerk te Breda.

 

 

In een nagebouwd interieur van een historische boerderij zien we een rijk ingerichte huiskamer met een bedstede. Compleet met een prachtige keramische waskom en kan. “Het is nog niet zo lang geleden gebruikt als decor voor een heuse Sinterklaasfilm”, aldus een enthousiaste Wijnand.

 

Verborgen schatten

Wat in het museum nog niet is tentoongesteld is de allereerste krant van Modern Prinsenbeek. Deze is wel in het bezit van de Heemkundekring. Het museum herbergt ook een enorm depot waarin vele schatten uit het verleden zijn opgeslagen.

 

Het hoogaltaar

In het museum is ook het hoogaltaar van de voormalige kerk nageschilderd. Het originele kunstwerk heeft in het verleden een mooie herbestemming gekregen. Binnenkort zetten we onze speurtocht naar het verleden van Prinsenbeek voort. Ons eerste doel is dit originele hoogaltaar van de voormalige kerk uit 1864. Dat gaan we opsporen en fotograferen. U gaat ervan horen.

 

W: Brabantserfgoed.nl

W: hk-opdebeek.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven