Boompijn (2)

08 januari 2022     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Paul Godefroij

 

Boomkerven, het aanbrengen van letters, teksten en symbolen in de schors van een boom is wereldwijd bekend. HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij wandelde langs de Burgstsedreef en legde voor u de inscripties op de beuken aldaar vast.

 

Het kerven van een hart met een pijl erdoor, aan weerszijden voorzien van initialen van geliefden, al dan niet voorzien van datum of jaartal wordt al eeuwen wereldwijd gedaan. Beroemd werden de arborglyphen, inmiddels eeuwenoude inkervingen die door van oorsprong Keltische schaapherders in de populieren werden gemaakt die zij aantroffen in hun nieuwe leefgebied in Midden-Amerika.

 

 

De oudste gekerfde jaartallen werden aangetroffen in Paterswolde en bij het Groningse Gieten. Deze lopen van 1881 tot 1897. Bijzonder is een boominscriptie bij Delden met het jaartal 1879 en de naam Haverschmidt, de eigennaam van dichter Piet Paaltjens. Men denkt dat een hotelhouder deze tekst inkerfde om extra gasten te trekken. Ook langs de Burgstsedreef treffen we veel namen van geliefden aan, zelfs die van uw redacteur, al weet die natuurlijk van niets.

 

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven