Boompijn

07 januari 2022     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Paul Godefroij

 

Boomkerven, het aanbrengen van letters, teksten en symbolen in de schors van een boom is wereldwijd bekend. HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij wandelde langs de Burgstsedreef en legde voor u de inscripties op de beuken aldaar vast.

 

De beuk is populair vanwege zijn gladde en goed kerfbare bast. De glyphen blijven lang zichtbaar, groeien in de breedte met de boom mee en blijven qua hoogte vrijwel onveranderd. Een boom groeit vooral uit aan de bovenkant en zet over zijn overige lengte nauwelijks meer uit.

 

Verwondingen

Een boom kan ten gevolge van inkervingen in ernstige gevallen van verwonding hieraan doodgaan. De sapstroom waardoor de boom gevoed wordt loopt door de schors. De groeilaag van de boom, het cambium, ligt daar direct onder. De buitenlagen van de boom zijn dus essentieel voor het voortbestaan. Horizontale inkervingen zijn vanwege de transportonderbreking veel schadelijker voor de boom dan verticale.

 

 

Juridisch bezien

Mag je in een boom kerven? Als het je eigen boom is wel. Er is geen wetgeving ter bescherming van bomen, zoals dat het geval is voor dieren. In andermans boom of een ‘openbare’ boom mag je dus niet kerven omdat je hierdoor schade toebrengt aan andermans eigendom of aan het openbaar domein.

 

Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven