Petitie tegen prijsverhoging warmtetarief Ennatuurlijk

05 januari 2022     Redactie Jolande Rommens-Musquetier

 

Waar we in 2021 nog 22,76 euro betaalden voor een gigajoule warmte daar betalen we in de Haagse Beemden dit jaar nu 42,92 euro voor diezelfde gigajoule. Een gigagrote 90% prijsverhoging waar veel huishoudens gemiddeld zo'n 50 euro per maand meer aan kwijt zijn. Is dit nog wel op te brengen en hoe komt dat nu zo in een keer?

 

Dit heeft alles te maken met de gasprijs die enorm is gestegen sinds dat er in Groningen steeds minder gas gewonnen kan worden. Ook was er een erg koude winter en koud voorjaar in 2021 waardoor de vraag naar gas groot was. En door het vele thuiswerken moet er meer gestookt worden in alle huizen. Daarbij komt dat er in heel Europa meer gas gebruikt wordt de laatste jaren en het gasoverschot is veranderd in een gastekort omdat Aziatische landen steeds meer gas afnemen tegen steeds hogere prijzen van gasproducerende landen.

 

Vrijwel alleen stadsverwarming in Haagse Beemden

Maar wat hebben wij daar dan in de Haagse Beemden mee te maken? Wij hebben hier niet eens gasleidingen liggen en nagenoeg de hele wijk zit al vanaf het begin op stadsverwarming. Restwarmte van de op biomassa en steenkool gestookte Amercentrale die gebruikt wordt om onze huizen en ons water te verwarmen. Waarom moeten wij dan toch zoveel betalen net als mensen die wel gas hebben? Waarom rekent Ennatuurlijk ons zulke prijsverhogingen door terwijl geen gas verbruiken?


Oneerlijke koppeling en een monopoliepositie

Dat komt omdat er ooit bepaald is dat de prijs van stadsverwarming gekoppeld zit aan de gasprijs. Dit is zo geregeld in de Warmtewet. Gaat de gasprijs omhoog, dan stijgt ook de prijs van de stadsverwarming. Dat is eigenlijk oneerlijk want gas is minder milieuvriendelijk dan het gebruik van restwarmte van de Amercentrale en stadsverwarming is goedkoper.

 

Daarbij is er geen keuze in onze wijk. Je kan niet overstappen op een ander systeem want dat is er niet. Ennatuurlijk, onze warmteleverancier heeft een monopoliepositie in onze wijk. Je hebt geen keus van leverancier of alternatief, tenzij je houtgestookte warmte wilt vanuit je open haard of allesbrander. Ook niet erg milieuvriendelijk.

 

Petitie tegen prijsverhoging

Inmiddels is er een petitie gestart tegen deze prijsverhoging die veel gezinnen in de problemen kan gaan brengen. Ennatuurlijk wentelt de hoge kosten van gas af op huishoudens die stadsverwarming hebben. Je kan de petitie hier vinden.

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven