Happy HB-er - Kruip wat dichter tegen elkaar aan deze Kerst

23 december 2021     Redactie en foto Christel Groot-Huiting

 

Ja, je leest het goed. Je hebt de afgelopen 21 maanden al zo vaak te horen gekregen dat je afstand moet houden van elkaar. Wat voor gevoel krijg je daarbij? Ik zeg: kruip juist nu wat dichter naar elkaar toe. Raak elkaar aan, knuffel, heb seks. Aanraking is een fundamentele menselijke behoefte en het brengt ons zoveel goeds.

 

Vanzelfsprekend is het belangrijk om niet zo maar tegen Jan en alleman aan te kruipen. We weten dat dit in deze tijd risico's met zich meebrengt. Ik heb het over het aanraken van je huisgenoten. Je partner, kinderen, de mensen in jouw thuisbubbel. Woon je alleen? Kruip dan tegen je hond, kat of ander huisdier aan. Geen huisdier? Je zou een massage kunnen reserveren om zo de huidhonger te stillen.

 

Aanraking is van 'levensbelang'

We hebben het als mens gewoon nodig om aangeraakt te worden. De basis hiervoor wordt al in je eerste levensjaar gelegd. Het zorgt voor een gevoel van hechting, verbinding, veiligheid en ontspanning. Het brengt het hormoon oxytocine vrij, het knuffelhormoon. Dit hormoon werkt pijnstillend, het brengt je hartslag en bloeddruk omlaag. En niet te vergeten; het werkt als een natuurlijk antidepressivum.

 

Zet met Kerst je eventuele meningsverschillen met je huisgeno(o)ten even opzij, laat alles wat er in de wereld gebeurt even voor wat het is en richt je op het maken van verbinding.

 

Vijf tips om elkaar meer aan te raken

  • Geef in plaats van in de ochtend alleen 'goedemorgen' tegen elkaar te zeggen, je huisgenoten allemaal een knuffel en kijk wat er gebeurt.
  • Koop een grote warme zachte deken en ga er samen onder zitten op de bank.
  • Pak de hand van de ander en vraag: wat kan ik voor je doen?
  • Spreek je eigen behoefte aan aanraking uit.
  • Geef complimenten aan je partner en kom stapje voor stapje dichterbij.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven