Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Vuurwerkterreur en brandstichting

12 december 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier

 

Op Facebook en Nextdoor wordt steeds vaker melding gemaakt van vuurwerkoverlast in de Haagse Beemden. De wijk heeft dan al geruime tijd last van vuurwerk, zo blijkt uit talloze meldingen van bewoners in bewonersgroepen op social media. Dit wordt door andere bewoners dan weer gelabeld als kattenkwaad of onder het mom van 'je bent toch ook jong geweest?' gemarginaliseerd.

 

De overlast neemt ernstige vormen aan, omdat mensen, kinderen en dieren hier de dupe van worden. Speeltuintjes worden vaak gebruikt als afvuur- en vluchtlocaties. Bij kinderboerderij De Sik worden dieren regelmatig zwaar gestrest door vuurwerk dat in de buis gegooid wordt in de nabijgelegen speeltuin. Echter in de omgeving van de Donk neemt het vuurwerkgeweld toe en ontstaat er vuurwerkterreur gericht tegen bewoners.

 

Escalerende situatie

Maandagavond 29 november wordt er op winkelcentrum de Donk een melding gemaakt van een autobrand. De brand is aangestoken (zie foto). Een auto met een Frans kenteken moet worden geblust door de brandweer, die niet kan voorkomen dat het voertuig helemaal uitbrandt. Op de foto is te zien dat er een kartonnen doos met vermoedelijk vuurwerk langs het voorwiel is gezet. Omstanders hebben jonge mannen rondom het voertuig zien rondhangen en later weg zien lopen.

 

Dan in de nacht van vrijdag op zaterdag 5 december wordt er op het Moerenpad kruising Louwersdonk een dixi opgeblazen die bij een bouwkeet van de BSW staat. Ook hier is vermoedelijk vuurwerk voor gebruikt. In een speeltuin achter de Louwersdonk en Veerdonk worden vuurwerkresten gevonden en ook wordt er een buis aangetroffen waarin vuurwerk is afgeschoten. Het gevonden vuurwerk blijkt illegaal zwaar vuurwerk te zijn met Poolse teksten.

 

 

Bewoners rondom de Donk hebben steeds vaker overlast van extreme knallen in de late avond en midden in de nacht. Het zijn heftige knallen. Er wordt vuurwerk in de achtertuin gegooid in de Noortberghmoeren. Ramen springen er uit, een tuinset volledig vernield.

 

Als een aantal bewoners in de Louwersdonk een aantal jongeren aanspreken, wordt het vuurwerkgeweld een persoonlijke dreiging tegen hen. De ene keer gaat het om een groepje van drie jongens, maar later staat er een groep van tien jongemannen van om en nabij de twintig die zwaar vuurwerk naar auto's, huizen en bewoners gooien. Het vuurwerkgeweld neemt een grimmige wending en er wordt een niet afgegane vuurwerkbom gevonden onder een van de auto's. Er wordt vuurwerk tegen de voordeur geplaatst.

 

Kort daarop, op vrijdagavond 10 december, escaleert het. Er wordt zwaar vuurwerk onder de motorkap van dezelfde auto, aan de Louwersdonk geplaatst waarop de motorkap ontploft en er zware schade ontstaat aan de auto en woningen. Ramen springen er uit. Bewoners in deze straat hebben allemaal jonge kinderen; kleuters, baby's. Kinderen zijn bang, ouders zijn bang, het is heel naar als je je niet meer veilig voelt in je eigen woning. De politie neemt het hoog op en neemt verklaringen op. Terwijl er een verklaring wordt opgenomen, steekt een aantal jongemannen even verderop op een parkeerplaats vuurwerk af. Het lijkt een kat-en-muisspel te worden.

 

Een groep jongemannen houdt zich in de vroege avond op rondom winkelcentrum de Donk. Ze verzamelen zich en halen vaak wat eten en drinken bij ondermeer de plaatselijke shoarmazaak. Daarna verplaatsen ze zich lopend of met een auto door de wijk. Ze maken gebruik van brandgangen en speeltuintjes rondom de Donk, Katerdonk, Louwersdonk, Veerdonk en Gouddonk. Als het donker wordt begint het vuurwerkgeweld en dit gaat tot diep in de nacht door. Opvallend is dat nu het geweld zich ook richt tegen specifieke bewoners, er bepaalde straatverlichting en brandgangverlichting in deze woonomgeving sinds vrijdag niet meer brandt. Vermoedelijk is deze vernield om een vluchtroute in het donker te kunnen garanderen.


Een aantal van de bewoners die uw verslaggever spreekt vertelt dat het steeds erger wordt. Men wil niet met naam in het nieuws maar wil wel foto's aanleveren. Men is bang omdat het steeds persoonlijker wordt gemaakt. Andere meldingen van vuurwerkterreur in het weekend van 11 en 12 december komen van de omgeving Somerweide. Prullenbakken bij de Scouting zijn opgeblazen, ondanks intensieve surveillance van de politie.

 


Melden en wel zo veel, vaak en snel mogelijk!

De politie is inmiddels in de avond actief met drie auto's in de wijk en ook te voet of per fiets wordt gesurveilleerd. De groep terroriseert de buurt met zwaar vuurwerk en de overlast en intimidatie nemen toe. Er wordt een dringend beroep gedaan op buurtbewoners om toch vooral te melden via de politie, zo snel en veel mogelijk zodat hier een eind aan komt. Maak foto's van verdachte personen of andere vuurwerk-gerelateerde zaken en geef deze door aan de politie zodat dit stopt. Dit is geen kattenkwaad meer, maar doelgerichte intimidatie en terreur tegen buurtbewoners. Dit kan zo niet langer dat moeten we toch samen kunnen stoppen?!

 

Bel bij een gevaarlijke situatie 14076; bel  alleen bij levensgevaarlijke situaties met het noodnummer 112.

 

W: breda.nl/vuurwerk

W: politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldformulier-vuurwerkoverlast

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven