Wandelen bij volle maan in de Haagse Beemden

21 november 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

 

Afgelopen vrijdag was er weer een volle maan. Deze novembermaan heeft verschillende bijnamen, bijvoorbeeld ‘offermaand’. Vroeger offerde men in deze periode vaak een dier aan de goden om hen gunstig te stemmen. In de Verenigde Staten wordt deze volle maan wel ‘bevermaan’ genoemd: bevers bereiden zich nu voor op de winter en zijn zeer actief. Ze worden soms in de val gelokt om de vachten als bont te gebruiken.

 

Astrologen, spirituele mensen, hoog sensitieve mensen en vele anderen hebben ieder hun eigen beleving en gevoelens bij volle maan. En er zijn mensen die gewoon een wandeling bij volle maan door hun eigen wijk heel fijn vinden.

 

Waar blijft die maan?

Op veler verzoek organiseerden vrijwilligers van De Sleutel en Netwerk Haagse Beemden weer een vollemaan-wandeling door de Haagse Beemden. Hoewel de maan zich nog niet heeft laten zien, gaat om 20.00 uur een groepje van vijftien wandelaars enthousiast van start vanaf de Somerweide. Dit onder begeleiding en uitleg onderweg van buurtbewoners Bianca en Diana, met dank aan Joyce van Zijl die hen van informatie voorzag.

Na de eerste paar stappen is daar opeens de maan, die echter meteen weer verdwijnt. In het duister vertelt Diana over de oprichting door buurtbewoners van speeltuin Somerweide.

 

Geiten en koeien

De tocht gaat verder om het geiteneiland heen, waar langharige landgeiten zorgen voor begrazing. Ze worden in maart tijdelijk van het eiland gehaald, zodat vogels rustig kunnen broeden en planten zich kunnen ontwikkelen, vertelt Bianca. Door een mooi groengebied gaat het over het Wilderdpad naar de Burgstsedreef, één van de oude wegen in het gebied die de boerderijen met elkaar verbond.

De groep staat stil bij de Gallowaykoeien en hoort het verhaal over de gebroeders Franken die hier vroeger begonnen met Galloways als hobbykoeien voor begrazing. De koeien werden jaren later overgenomen door Sander van de Haar, die ze als jochie al hielp verzorgen.

 

De gemeente wil echter een ‘nieuw’ natuurgebied starten en de toekomst voor de koeien is helaas nog onzeker. Tot 31 december zullen de Galloways van Sander er nog zijn. Het geeft aardig wat stof tot praten binnen de groep. Maar al snel roept iemand: “Kijk, de maan!!!” Iedereen neemt foto’s en geniet van de maan die zich van z’n mooiste kant laat zien en door het groen van de Burgstsedreef schijnt.

 

 

Huh?

Al wandelend over de dreef, wordt een lichtje in de verte gesignaleerd. Het blijkt de kerstman met een lantaarn te zijn, die bij een meertje staat. Dat meertje is het originele Heksenwiel en de kerstman (die familie van Bert van Gerven blijkt te zijn) zoekt iemand om even de schat die daar op de bodem ligt op te duiken. Hij heeft namelijk geld nodig om zijn rendierstal wat aan te vullen, daarom is hij nu al eerder hier dan normaal.

 

Maar niemand meldt zich aan, waarop de kerstman enkele legendes over de Haagse Beemden uit zijn mouw schudt. Ze gaan over de beeldenstorm, de schat in het water en het galgenveld, waar we naast blijken te staan. Spannende verhalen in het maanlicht, wat wil je nog meer? De kerstman wordt bedankt en succes toegewenst. De wandeling gaat weer terug naar het beginpunt, en komt langs de boom die als galg gediend zou hebben, een beetje griezelen, maar iedereen kijkt terug op een leerzame en geslaagde avond.

 

YouTube: Het geheim van de Haagse Beemden

W: https://nl.wikipedia.org/wiki/Galloway_(runderras)

W: https://nl.wikipedia.org/wiki/Landgeit

Terug Schrijf reactie

Reacties:

21 november 2021 - 16:17:04
Désirée

Wat een leuk verhaal heb je geschreven Tilly!

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven