Open call - Nachtvlucht

20 november 2021     Ingezonden bericht - afbeelding Pieter Laurens Mol, The Sun Does (Not) Move(s), 1973

 

In samenwerking met het Stedelijk Museum Breda daagt de Bredase kickstarter voor kunst- en designtalent KOP drie startende kunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd op het werk van beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol en de thematiek van de tentoonstelling ‘Nachtvlucht’ die van 21 mei tot en met 4 september 2022 te zien is in het museum. Het gaat om tijdelijke installaties, die tegelijkertijd met de tentoonstelling te zien zijn in de buitenruimte van Breda.

 

De oproep

De open call is gericht aan startende kunstenaars - tot 5 jaar professioneel actief - met de vraag om uiterlijk 1 december een idee in te sturen. Het gaat om betaalde opdrachten voor kunstenaars, waarbij KOP een begeleidingsprogramma biedt. De volledige open call staat op de website van KOP onder 'programma'.

 

We vragen de makers zicht te laten inspireren door de thematiek in het oeuvre van Pieter Laurens Mol en bieden de kans om nieuw werk te creëren dat we tijdelijk tonen in de openbare ruimte van Breda. KOP treedt hierbij op als organisator en begeleidt het proces in samenwerking met het museum en beeldend kunstenaar Yasser Ballemans die als externe expert en ervaringsdeskundige betrokken is bij dit project.

 

De thematiek

In Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht vormt zwart en het duister de leidraad om het oeuvre van Pieter Laurens Mol op een nieuwe manier te belichten. De betekenissen en rijke symboliek verbonden aan het zwart en het duister – zoals die terug te vinden zijn in de beeldende kunst, mythologie, literatuur of wetenschap – maken deel uit van de thema’s die hij aansnijdt. Dit komt terug in zijn interesse in de kosmos en de ruimtevaart, zijn liefde voor de nacht en de melancholische ondertoon die doorklinkt in veel van zijn werk.

 

 

Over KOP

De missie van KOP is het duurzaam vergroten van het draagvlak voor kunst en cultuur en hiermee het werkveld verruimen voor startende professionele kunstenaars en ontwerpers, waarin zij fair practice kunnen werken, doorgroeien en excelleren. KOP vervult een katalyserende functie voor startende makers door zich te richten op begeleidend opdrachtgeverschap. KOP richt zich als ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ op werken in de publieke ruimte, samenwerking met andere disciplines en partnerschappen zowel binnen- als buiten de kunst en cultuursector. De stichting gelooft dat juist hier kansen liggen om kunst en cultuur bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en het werkveld voor makers te vergroten.

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven