Happy HB-er - Licht in de duisternis

19 november 2021     Redactie en foto Christel Groot-Huiting

 

“De dagen worden korter nu, iedere dag,

we kruipen dichter bij elkaar, in zoverre het mag.

We hebben de duisternis nodig om het licht te zien,

al vinden we het donker wat eng misschien.

Breng zelf licht in deze donkere tijd,

je zult merken dat deze periode vlotter voorbij glijdt.”

 

Ook in onze wijk wordt het in deze tijd van het jaar steeds donkerder. Er is vrij veel ruimte en natuur in de Haagse Beemden, dat brengt sowieso al meer duisternis om ons heen. En misschien heb je het ook al opgemerkt. Hier en daar duiken de eerste verlichte kerstbomen en buiten(kerst)verlichting alweer op. We hebben de behoefte aan licht in de duisternis, het geeft ons een gevoel van warmte en veiligheid.

 

Lichttherapie

Ieder seizoen heeft zijn functie en charme, toch zijn er vrij veel mensen die zich echt somberder voelen in deze periode. Ongeveer drie op de honderd mensen in Nederland heeft ieder jaar last van een winterdepressie, door het gebrek aan licht. Vrouwen hebben hier meer last van en ook erfelijkheid kan de kans vergroten. Voor diegenen kan lichttherapie verlichting brengen, iedere ochtend 45 minuten voor een daglamp gaan zitten. Maar er zijn meer manieren voor meer licht in deze tijd.

 

Vijf tips voor meer licht in deze donkere periode

  1. De eerste tip is misschien wel een inkoppertje, ga naar buiten! Vooral als het een zonnige dag is en vooral in de ochtend doet het ons goed.
  2. Het mag best hoor, nu al een kerstboom en kerstverlichting binnen of buiten. Bij voorkeur met duurzamere LED-verlichting natuurlijk.
  3. Zorg voor meer licht in huis. Door de vensters vrij te maken, gordijnen open te doen of vitrage aan te brengen en maak een goed lichtplan. Ook een lichte inrichting met lichte kleuren kan helpen.
  4. Als u de gelegenheid heeft, een weekje naar het zonnige zuiden brengt je warmte en licht. Ook wintersport, hopelijk in de zon, kan heel heilzaam zijn voor je ziel.
  5. Neem het leven niet te zwaar. Maak het lichter door het positieve (lichte) te zien in wat er op je pad komt.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven