Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Een schone buurt geeft mij genoegdoening

18 november 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

 

Het Haagse Beemden Nieuws werd via de Nextdoor Whatsapp gewezen op een wijkbewoner die zich hard maakt voor een schone wijk. Regelmatig zien de andere bewoners hem door weer en wind lopen met zijn zelfgemaakte karretje en knijper om zo het zwerfafval uit de buurt op te ruimen. Nieuwsgierig geworden ging uw redacteur op onderzoek uit naar deze ‘Indische Peter’.

 

Via omwegen zijn wij achter zijn identiteit gekomen en hebben hem uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen. Peter Timisela (70 jaar) of ‘Peter uit Breda’, zoals de mensen hem kennen zegt hij zelf, is geboren in Semarang in Indonesië. In 1951 komt hij naar Nederland en wordt ondergebracht in Woonoord Lunetten in Vught, waar zo’n drieduizend Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen worden gestationeerd. Vandaaruit verhuist hij naar Tiel en na een paar jaar komt hij uiteindelijk in Breda terecht. Inmiddels woont Peter zestien jaar in de wijk Kesteren/Muizenberg. Hij is vader van een dochter en schoonzoon en opa van twee kleinkinderen.

Opgeruimd

Peter houdt niet alleen van een opgeruimde omgeving, maar heeft zelf ook een opgeruimd karakter. Hij maakt voortdurend grapjes. Peter werkt vier dagen in de week op vrijwilligersbasis als tuinman bij een dierenbegraafplaats in Prinsenbeek. Maar zodra hij klaar is met zijn werk, om zich heen kijkt en al dat zwerfafval ziet, komt de ergernis naar boven drijven. Na zijn werk pakt hij thuis zijn knijper en karretje en gaat hij nog een paar uur in de Haagse Beemden lopen om het zwerfafval weg te halen, maar liefst drie volle vuilniszakken per keer. Hij loopt via winkelcentrum de Berg naar station Prinsenbeek richting Backer en Ruebweg om vervolgens via het Cruyff Court over de Kesterenlaan bij het speeltuintje en de beweegtuin ook het zwerfafval weg te halen.

 

 

Verpakkingsmateriaal

“Laatst heb ik 16 kilo blikafval bij elkaar geraapt en naar het milieustation gebracht”, vertelt Peter. “Het is niet normaal wat voor troep mensen achterlaten. Waar ik mij het meeste aan erger zijn de sigarettenpeuken op straat, het plastic folie van de sigarettenpakjes en plastic verpakkingsmateriaal van etenswaren dat doorgaans door de schooljeugd op straat wordt achtergelaten. Het raarste wat ik ben tegengekomen zij twee kattenkrabpalen. Die heb ik op de hoek van de straat gezet, zodat de gemeente het mee kan nemen. Ik heb ook zo mijn bedenkingen over de gemeente. Ik vind dat zij veel beter moeten schoonmaken. Het vuil steekt gewoon uit de prullenbakken!”

 

Prullenprikkers Breda

Om de veertien dagen sluit Peter zich aan bij de ‘Prullenprikkers Breda’ om samen met vijftien andere vrijwilligers bij verschillende winkelcentra zwerfafval op te ruimen. De rest van de dagen gaat hij individueel op pad. “Als iedereen nou zijn eigen straat schoonhoudt ziet het er een stuk beter uit”, zegt Peter.

Heeft u nu ook interesse gekregen om net als Peter de omgeving vrij te maken van zwerfafval, dan kunt u via onderstaande sites meer informatie krijgen. Chapeau voor Peter!

 

F: prullenprikkers Breda
W: stadsjuttersbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Reacties:

23 januari 2022 - 08:04:32
Robert

Goed bezig, die Peter. Gelukkig zijn er nog meer mensen in de wijk actief met enige regelmaat. Zelf loop ik nu een klein jaar via Opgeruimd Breda en sindskort met mijn achterbuurman samen.

18 november 2021 - 17:55:45
Désirée Martis

Ik heb Peter inderdaad enkele keren zien lopen met zijn prikker en karretje. Heel fijn dat hij dit doet en wij moeten als medebewoners zijn voorbeeld volgen. Inderdaad beginnend met in onze eigen straat het zwerfvuil op te rapen. Maar eigenlijk hoort er in onze straten helemaal geen zwerfvuil te zijn als we allemaal ons vuil deponeren daar waar het kan, mag en moet. Misschien wil het ook helpen als er meer containers bijkomen in de wijk waar we onze afval in kunnen doen. Dank Peter!GNzZwHny

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven