Reizende tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ naar Breda

16 november 2021     Ingezonden bericht

 

De gemeente Breda presenteert de tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Dit project van stichting Open Mind maakt samen met jonge ervaringsdeskundigen (18-35 jaar) mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar. De multimediale buitententoonstelling is van 16 november tot en met 6 december 2021 te zien op de Claudius Prinsenlaan, aan het Chasséveld.

 

‘OPEN over depressiviteit’ laat een groep van dertig diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten vertellen de jongvolwassenen zelf hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.

 

Wethouder Gezondheid, Arjen van Drunen: “De coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor de mentale gesteldheid van jongeren. Veel jongeren hebben te maken gekregen met gevoelens van eenzaamheid en depressie. Het is belangrijk om er in alle openheid over te kunnen praten. We hebben hier al aandacht voor gevraagd met de campagne ‘+EEN’. Maar door deze prachtige portretten en eerlijke verhalen zien mensen die met vergelijkbare gevoelens worstelen dat het oké is om erover te praten en hulp te zoeken.”

 

Taboe

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken De maatregelen ten gevolge van COVID-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis. Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

 

Bespreekbaar

De tentoonstelling sluit aan op een periode waarin allerlei activiteiten zijn georganiseerd voor studenten: GoodMood. Met deze tentoonstelling, en diverse activiteiten wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt. Op onderstaande website staan activiteiten die studenten kunnen ondernemen, maar ook hulporganisaties voor als het even niet gaat of als ondersteuning nodig is.

 

W: goodmoodbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven