Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Sfeervolle bijeenkomst in de Lucaskerk

03 november 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Maaike Rommens

 

De Lucaskerk wil graag ‘de kerk in de buurt’ zijn. Een plek waar iedereen welkom is, ongeacht welk geloof of achtergrond. Daarom hebben de PKN en RK gemeenschappen samen met Ontmoetingscentrum De Sleutel op 1 november een mooie bijeenkomst georganiseerd voor iedereen die wil herdenken of de zorgen wil achterlaten onder de noemer ‘Een plekje voor je verdriet’.

 

Bezoekers krijgen een warm welkom bij de entree van de Lucaskerk door Natasja Donkers van Ontmoetingscentrum De Sleutel en Dick de Man (ouderling van PKN van de Lucaskerk). Vuurkorven branden buiten om de bezoekers warm te houden met op de achtergrond mooie gitaarklanken door Joël Vergeer. Hij brengt vanavond ‘rustige tokkels’, zoals hij het noemt, ten gehore. Mooie moderne popmuziek.

De bijeenkomst zou gedeeltelijk binnen en buiten worden gehouden, maar door het slechte weer zijn de plannen een beetje gewijzigd en speelt het zich merendeels binnen af. De herdenkingsboom is ook binnen neergezet.

 

Lichtje aansteken

De bezoekers worden uitgenodigd om plaats te nemen in de kring. Als iedereen binnen is, opent dominee Joan van Kempen de bijeenkomst met een welkomstwoord onder muzikale begeleiding van Vera Kemme op haar harp. De serene klanken vullen de ruimte en iedereen zit daar met zijn of haar eigen overdenkingen.

 

Het woord wordt daarna overgedragen aan Jonneke Prins (ouderling PKN van de Lucaskerk). Zij draagt het mooie gedicht ‘Heimwee met een glimlach’ van Henk Ossentjuk voor. Daarna mogen de deelnemers van deze bijeenkomst een voor een naar voren komen om een lichtje aan te steken voor degenen die hen dierbaar zijn. Er wordt een moment van stilte ter herinnering gehouden.

Zowel ds. Joan van Kempen als Natasja dragen ook mooie passende gedichten voor. De bijeenkomst wordt afgesloten met het ophangen van een kaartje in de herinneringsboom en een nazit onder het genot van een kopje koffie of thee.

 

Indrukken

Jopie Voesenek is ook naar de bijeenkomst gekomen en wil haar gevoel wel delen. “Ik vind het een mooi initiatief. Mijn lichtje is niet alleen bedoeld voor mijn dierbaren die overleden zijn, maar ook om de nog levende mensen in het licht te zetten.”

Ook Petra Bulte wil wel vertellen hoe zij het heeft beleefd: “Er is zo’n mooie warme sfeer. De gedichten hebben mij echt in mijn hart geraakt. Ik hecht heel veel waarde aan het herdenken van de liefde van de personen die zijn overgegaan. Het heeft mij verrast dat ik zo onder indruk ben van deze bijeenkomst.”

 

Doel is bereikt

Ds. Joan van Kempen: “Ik vond het prachtig en voelde de verbinding. De feedback die ik heb gekregen is erg positief. Wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar. Wij luisteren naar waar behoefte aan is.”

 

Ook de initiatiefnemers kijken terug op een mooie bijeenkomst.

Natasja: “Het geeft mij een fijn gevoel te zien dat de mensen toch over de drempel zijn gestapt om de kerk te betreden. Met het gedicht ‘Tijd’ wil ik laten zien dat dingen erg snel gaan. Maar dat er ook heling komt door een lichtje aan te steken en dan bedoel ik niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Zet jezelf en ook een ander in het licht!

 

Dick de Man: “Iedereen heeft het intens beleefd. De boom hangt vol met kaartjes en iedereen heeft kunnen herdenken in de nabijheid van elkaar. Het heeft zijn doel bereikt.

 

Jonneke Prins: “Het was heel intiem. Ik voelde de verbondenheid met elkaar door het delen van het verdriet. Het gedicht geeft woorden aan het gemis. Je realiseert je dat je ook verder kunt als je een waardevol leven hebt gehad met een geliefde. Na de evaluatie van deze avond zullen wij bekijken of er volgend jaar een vervolg op komt. Wat mij betreft is het is zeker voor herhaling vatbaar.”

 

Vera Kemme: “De muziek die ik heb gebracht zijn harpimprovisaties aangepast aan de sfeer. Een muzikale vertaling van wat er is aan pijn en verdriet. Ik vond het een mooie bijeenkomst van ‘universele liefde’!”

 

 

F: desleutelbreda
W: lucaskerk.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven