Bakkie-op-de-fiets

30 september 2021     Redactie Alex De Vliegere

Avans-studentes Joos van der Mede & Gemma Wijnen verrichtten wijkbreed onderzoek naar de behoeften die er onder de bewoners leven. Het resultaat hiervan legden zij als initiatief aan het wijkplatform voor. Fysiek wijkbeheerder Juul Peters beaamde namens de gemeente dat de verlangde bakfiets onderweg is.

 

Joos en Gemma stelden vast dat de wijkbewoners behoefte voelen aan meer ‘informele verpoosplekken’. Om hierin te voorzien ontstond het idee ‘Bakkie-op-de-fiets’. Een infobakfiets met een onmiskenbaar ‘back-to-the-future’ gehalte die als mobiele ontmoetingsplek fungeert. Buurtbewoners kunnen er terecht voor een kop koffie of thee, maar ook voor informatie.

De bakfiets is daar waar de behoefte is. Er is een koffiebar aan boord! In hun betoog voor de bakfiets vergelijken de studentes voor verschillende aspecten de actuele en de gewenste situatie voor de wijk.

 

Informatiepunt

Veel wijkbewoners kennen de weg in de wijk niet goed. De wijk geniet op dit punt een reputatie. Dit belemmert deelname aan activiteiten en sportbeoefening waar dat wel mogelijk zou moeten zijn. De infobakfiets draagt bij aan duidelijkheid over locaties in de wijk. Als gevolg van de coronacrisis worden drukbezochte plekken vermeden. Zowel voor informatie over dagrecreatie als voor evenementen is een extra informatiepunt welkom.

 

Verpoosplek

Er is behoefte aan ontmoetingsplekken in alle buurten van de wijk en voor alle generaties. De bakfiets kan hierin voorzien. Er is een opbergruimte met krukjes dus er is altijd zitgelegenheid, bijvoorbeeld langs fietsroutes.

 

Bewoners zijn bereid zich in te zetten om de wijk weer aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen van deze tijd. Door hen mede-eigenaar te maken van de bakfiets creëer je gezamenlijke verantwoordelijkheid en houd je de regie bij de bewoners.

 

Veiligheid

Buurtbewoners geven aan hun medebewoners onvoldoende te kennen. Zij voelen zich vaak niet gehoord. Er zijn meermaals incidenten in de woonomgeving. De bakfiets levert een positieve bijdrage aan de saamhorigheid. Men vindt hierdoor sneller de weg naar de plekken waar passende hulp geboden wordt.

 

Er is een mismatch tussen bewoners en instanties omtrent het thema veiligheid. Waar instanties veiligheid vooral relateren aan cijfers van bijvoorbeeld inbraken of incidenten, gaat het bij de bewoners voornamelijk om het gevoel van vertrouwen in de omgeving. Het kennen van en betrokken zijn bij de wijk stimuleert dit vertrouwen.

Terug

^ Naar boven