Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Klussen bij kinderboerderij De Sik

27 september 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

 

Kinderboerderij De Sik is niet meer weg te denken uit de wijk. Buurtbewoners gaan regelmatig met hun kroost ernaartoe om even bij de dieren te kijken of de kinderen lekker te laten spelen op de speeltoestellen. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd om zo de kinderen wat meer in contact te brengen met de natuur.

 

Het vaste bestuur, bestaande uit Peter Geneuglijk, Mireille van Gils en Sander van der Haar, wordt door een team van vrijwilligers ondersteund bij de klussen die gedaan moeten worden. Op 26 september waren de hekken open om buurtbewoners uit te nodigen om samen met Sander van der Haar en imker Martin Josee een nieuwe bijenstal te bouwen. Helaas was er niet zoveel animo vanuit de wijk. Maar dat kon de pret niet drukken.


Honigbijen

Helemaal achteraan vlakbij de schapenweide dreunen de klappen van hamers en mokers. Er wordt hard gewerkt. Van oud hout, afkomstig van een oude bijenstal, maken Sander en een paar vrijwilligers een nieuwe bijenstal. Met plexiglas aan de voorkant kunnen bezoekers ook beschut er een kijkje nemen. Sander hoopt dat het karwei binnen twee weken wordt geklaard, zodat er in oktober weer honingbijen bij de kinderboerderij zijn. Voor de bijenstal komt nog aanplant, even hoog als de afrastering ervoor, zodat de bijen meteen omhoogvliegen en niet tussen de schapen in de weide belanden.

 

Imker Martin vertelt dat er voor deze locatie gekozen is voor een ‘zachtaardig ras’. Deze bijen zijn niet defensief en zullen niet zo gauw steken, wat natuurlijk prettig voor de kinderen en de dieren is. Een keer per jaar, eind juli, komt Martin langs om de honing te oogsten die dan aan de buurtbewoners kan worden verkocht.

 

Kunstzwermen

Martin is in het dagelijks leven activiteitencoach bij SMO (Stichting Maatschappelijke Opvang). Hij heeft op de Kleine Hoeve gewerkt als begeleider en daar de liefde voor het imkeren gekregen. Hij heeft in 2009 een opleiding gevolgd en begeleidt nu beginners. Martin heeft al op verschillende locaties bijenstallen gemaakt. Om te voorkomen dat de bijen gaan zwermen maakt hij dan een kunstzwerm (een kunstmatige splitsing van een bijenvolk in een gedeelte met een koningin en een gedeelte zonder een koningin). Met deze bijenstal hebben zij bij kinderboerderij De Sik weer iets educatiefs voor de buurtbewoners en hun kinderen.

 

F: Kinderboerderij De Sik

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven