Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Een bibliotheek die eindeloos is

21 september 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto Alex De Vliegere

 

Zangeres Monica Rijpma zingt praktisch haar hele leven al. Als achtjarige zingt zij in een kerkkoor tijdens de kindermis. Zij neemt drie jaar zangles bij operazangeres Tine van Grootel. Haar grootste droom is om ooit met een eigen theaterprogramma langs kleine gezellige cafés chantants te gaan en het publiek te boeien met haar Nederswing ‘verhalen vertalen’.

 

Zij begon met het vertalen van teksten, omdat zij zelf vond dat de vertaalde teksten van bijvoorbeeld Jacques Brel niet de lading dekken. In november wordt haar oude album ‘Classifieds’ opnieuw uitgebracht. Op zondag 26 september is Monica om 13.00 uur te horen tijdens het Oogstfeest bij De Kapeltuin.

 

Monica heeft vele gezichten. Zij is eigenaar van het bedrijf Mizemates. Soms raast zij op haar fiets door de wijk op zoek naar verhalen voor HBNieuws als redacteur of geeft zij les aan een kleutergroep als onderwijsassistente. Dan weer kunt u haar zien als zangeres tijdens Struinen in de Tuinen of bij een activiteit bij een van de buurthuizen in de wijk. Uw verslaggever vond het de hoogste tijd is om eens te onderzoeken wie Monica Rijpma eigenlijk is.

 

Globetrotter

Monica wil haar horizon verbreden en vertrekt op jonge leeftijd naar Parijs. Gewoon impulsief, zonder paspoort en met een beetje geld. Daar aangekomen moet zij ter plekke werk vinden en betaalbaar onderdak. Gelukkig treft zij een groep jonge meiden en sluit vriendschap. Via via vindt zij werk als au pair en blijft daar acht maanden wonen en werken. Dan besluit zij terug te gaan naar Nederland en maakt haar studie af. Muziek stroomt door haar aderen en Monica wil graag bij een musical.

 

Dan ga je toch naar Londen, bedacht zij. Zij vindt een baan bij een hotel en volgt diverse workshops om zich meer te ontplooien als musicalartiest. Zang- en dansopleidingen moeten haar droom werkelijkheid laten worden. Tijdens een van de lessen ontmoet zij ook danseres Penney de Jager. Monica: “In Londen heb ik geleerd dat je heel hard moet werken om je doelen te bereiken. Daar heb je de mogelijkheid om dichtbij beroemde sterren te komen en op die manier de stimulans te krijgen om door te gaan. Het is jammer dat die cultuur hier in Nederland niet zo is.” De lessen volgt zij naast haar drukke baan, want voor haar werkzaamheden voor het hotel reist Monica door heel Europa.

 

Lichte muziek

Monica hoort dat er in Nederland de mogelijkheid is om lichte muziek te studeren aan het conservatorium. Zij doet auditie en wordt toegelaten tot het Sweelinck Academie-Conservatorium in Amsterdam. Maar na anderhalf jaar stopt het avontuur. Zij wordt zangeres in de band Moonshine & Blaze waar ook haar broer in zit. Vanaf haar 22e tot haar 30e jaar probeert Monica als zangeres professioneel te worden. “Ik ben van dezelfde lichting als Ruth Jacott, Denise Jannah en De Gigantjes”, vertelt Monica.

 

Onverdienstelijk is haar zangperiode zeker niet, want zij wint ‘Het Cabaret der Onbekenden’ en in 1987 het VARA-songfestival. Maar vreemde oorden blijven Monica trekken en in 2004 vertrekt zij naar Nieuw-Zeeland om daar een B & B te beginnen. Naast het harde werken in de B & B blijft Monica zingen. Samen met Sarah Bradly, een televisiepresentator met haar eigen breakfastshow, vormt zij een zangduo. Hun repertoire bestaat uit liedjes van Edith Piaf, Jacques Brel, Nat King Cole en Cole Porter. Er worden ook cd’s gemaakt. Dan loopt ook dat avontuur op een eind en komt Monica terug in Nederland.

 

Nieuwe start

Er vangt een zware tijd voor haar aan. Zij moet weer een heel nieuw leven opbouwen, waarin zij oude en nieuwe muzikale vrienden binnenhaalt. Muziek blijft belangrijk voor haar. “Mijn repertoire bestaat uit alles wat een verhaal vertelt”, zegt Monica. “Ik houd van soul, jazz, blues en folk. Vanwege mijn tijd in Frankrijk blijven chansons de rode draad in mijn leven. Muziek geeft mij troost. Een manier om zin te geven aan het leven. Het is als een eindeloze bibliotheek.

 

Ik heb 35 jaar geleden samen met Brain Batie, een Amerikaanse musicus die nu in Indonesië woont, de lp ‘Classifieds’ opgenomen. Door zelf de advertentieverkoop te doen en die op de lp-hoes te plaatsen zorgde ik voor de financiering van deze lp. Het leuke is dat deze lp in november opnieuw wordt uitgebracht! Hoe je de kracht vindt om ondanks tegenslagen toch door te gaan, heb ik van pianist René van Helsdingen geleerd. Een eigen one woman show staat hoog op mijn verlanglijstje!”

 

F: MonicaRijpma1

Terug Schrijf reactie

Reacties:

21 september 2021 - 17:23:24
Désirée Martis

Mooi verhaal over het bewogen maar nog jonge leven van een van onze wijkgenoten Monica!

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven