Het gele vaccinatieboekje

Redactie Nelleke van der Zee – Foto Pixabay

 

Als u naar het buitenland op vakantie wilt gaan of naar een restaurant, bioscoop, museum of misschien naar een gezellig bruin café, wordt er van u verwacht dat u kunt aantonen dat u geen Covid-19 heeft.

 

Dat kan door middel van een test die u recentelijk heeft ondergaan of door aan te tonen dat u gevaccineerd bent. 

Niet met het vaccinatiebewijs dat u na het prikken krijgt, want dat is niet rechtsgeldig om naar voormelde gelegenheden te gaan. Vanaf 25 september moet u bewijs leveren dat u geen Covid-19 heeft.

 

Het aantonen dat u gevaccineerd bent kan door middel van een QR-code op uw gsm, of een app. Daar is men nog mee bezig. Het moet allemaal niet fraudegevoelig zijn. Maar…, als u niet via de digitale manier kunt of wilt aantonen dat u gevaccineerd bent, is daar de mogelijkheid van het gele boekje. Een batterij van een smartphone kan natuurlijk leeg zijn en niet in ieder land wordt een app geaccepteerd. Dus stonden er de afgelopen maanden mensen in de rij bij de priklocaties om hun gegevens en de stempel in het gele boekje te laten zetten.

 

Niet geldig

Het gele boekje moet eerst zelf aangeschaft worden. Dat kan via de website sdu.nl , bij de ANWB of in een boekhandel. Ook als u al een tijdje bent gevaccineerd, kunt u met terugwerkende kracht de stempels in het gele boekje laten zetten. Dat kan niet bij alle priklocaties. In Breda kunt u hiervoor terecht bij Breepark. U hoeft er niet speciaal een afspraak voor te maken. De openingstijden zijn van 8.00 tot 20.00 uur.

 

Het gele boekje is echter niet geldig als toegangsbewijs voor evenementen, horeca en musea. Het RIVM wil hiervoor per se een goede bruikbare app ontwikkelen, die sowieso niet fraudegevoelig is. Voor mensen die geen smartphone hebben is er ook een mogelijkheid om een papieren QR-code uit te printen, via coronacheck.nl. U heeft hier wel een DigiD voor nodig.

Geen DigiD? Dan kunt u zelfs een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Bel hiervoor de helpdesk van CoronaCheck: 0800-1421. Let op…, de papieren QR-code is maar een jaar geldig.

 

Terug

^ Naar boven