Ode aan Mercedes Sosa

07 september 2021     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Geert Dekkers

 

 

Zondag 5 september was een buitengewone dag. De ‘Kunstroute’ en ‘Struinen in de Tuinen’ vielen samen. De zon gedroeg zich daarbij heerlijk zomers. Kunstenaars en muzikanten toonden hun beste kunnen. Als kers op de taart deed Max het goed op de GP, ook dat leverde blije gezichten op. HBNieuws bezocht het concert van zangeres Conchita bij de Grote Hoeve.

 

Tijdens een eerdere ontmoeting vertelde Conchita over haar Mercedes Sosa tribute-plannen. Haar ogen werden groot toen ze hoorde dat ik in 1991 een concert heb bijgewoond van Mercedes Sosa, de grote Argentijnse zangeres die om haar ‘politiek engagement’ gedurende drie jaren als banneling in Europa verbleef. Die vrouw had een dijk van een stem! Conchita gaat een serieuze uitdaging aan.

 

De gasten posteren zich op het gazon rondom de majestueuze kastanjeboom. Conchita opent met ‘Los Marianos’, een tango. Ze wordt door Pieter Thijssen, voor de gelegenheid ‘Pedro’, begeleid op de bandoneon. Dat is een kleine Zuid-Amerikaanse accordeon. Ai, ai, de dramatiek doet zijn intrede.

 

Uit het hart

Later klinkt: ‘Yo vengo al freser mi corazon’, ik kom hier om jullie mijn hart aan te bieden. Het lied werd geschreven door Vito Paese, die mede doordat Mercedes Sosa hem op haar podium uitnodigde, in Zuid-Amerika uitgroeide tot een rockster. Dan brengen Conchita en Pedro ‘Razon de vivir’ ten gehore, een klassieker geschreven door Victor Herredia. Met dit lied beleeft het publiek een podiumprimeur van ‘Conchita y Pedro’. Het lied mag nieuw voor hen zijn, de uitvoering ervan verloopt glansrijk.

 

De spanning stijgt

‘Los hermanos’, de broers, werd geschreven door Atahualpa Yupanqi. Deze Inca-dichter bezingt zijn vele broers “Achter de bergen, op de vlakten en in de zee.” “Maar”, zo eindigt het lied, “ik heb maar een zuster en zij heet Libertad (vrijheid).” ‘Cancion con todos’ (Lied met allen) vangt ingetogen aan, maar gaandeweg ontwikkelt er zich een communistisch strijdlied. Hier komt Conchita volledig in haar kracht. Ze wekt het spanningsveld tussen subtiliteit en uitbundigheid overtuigend tot leven.

 

Slotakkoord

‘Gracias a la vida’, dank voor het leven. De afsluiter van het middagconcert is een gevoelig lied over de tegenpolen vreugde en verdriet, geschreven door Violetta Parra uit Chili. Een topper uit het veelzijdige oeuvre van Mercedes Sosa die op deze middag natuurlijk niet mag ontbreken. Met dit programma toont Conchita nogmaals haar veelzijdig talent. Het prachtig beheerste gitaarspel van Pieter verschaft haar hiertoe een ideaal podium. We want more!

 

Zie ook het interview met Conchita, inclusief een registratie van ‘Gracias a la vida’ door onze vlogger Geert Dekkers.

 

(34) Conchita en Pedro Gracias a la vida - YouTube

Schrijf reactie

^ Naar boven