Natuur in de wijk - groot koolwitje

27 augustus 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Geert Dekkers

 

Op de hoek van de Rietdijk en Lange Bunderpad laafde een groot koolwitje zich aan de nectar van een van de bermbloemen die daar overvloedig aanwezig zijn. Deze dagvlinder is een veel voorkomend insect en heeft een spanwijdte tot wel 7 centimeter.

 

Er zijn veel witjes te zien in de zomer. Het klein koolwitje (deze is kleiner en heeft maar één stip) en het scheefbloemwitje lijkt er ook erg op. Deze laatste is ook kleiner en heeft kortere zwarte vleugeltoppen.

 

Boerenkool

De eitjes van het groot koolwitje worden gelegd op de onderkant van onder andere boerenkoolplanten. Daar grazen de hongerige groene, zwart gespikkelde rupsen een paar weken lang door de zorgvuldig aangelegde groentevelden. Het zwavel in de kool zorgt ervoor dat de rupsen giftig zijn. De sluipwesp is daar echter ongevoelig voor. De larven van dit insect eten de levende rups van binnenuit op. Een griezelig verhaal dat haaks staat op het lieflijke en maagdelijk aandoende uiterlijk van deze prachtige vlinder.


Als de rupsen uiteindelijk toch vlinders worden, fladderen ze vrolijk rond in onze tuinen en bermen. Het groot koolwitje is niet beschermd en kom je veel in de wereld tegen, zowel in Europa als Azië. Het vliegt hier in Nederland vanaf februari tot diep in oktober rond. Je kan ze komende maanden dus nog even bewonderen!

Schrijf reactie

^ Naar boven