Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Volop tuinnieuws in de wijk

21 augustus 2021     Redactie en foto's Monica Rijpma

 

We beginnen bij De Kapeltuin. Net als in voorgaande jaren is september een maand vol activiteiten in een van onze lievelingstuinen. HBNieuws spreekt met Wendy Torenvliet en Saskia Ellerman.

 

Wendy is sinds augustus bestuurslid (secretaris) bij de vereniging en dat is goed nieuws, want volgend jaar bestaat De Kapeltuin tien jaar. Voor elke vrijwilligersorganisatie is het heel belangrijk af en toe wat nieuwe kartrekkers te vinden.

Wendy vertelt dat eerst even onduidelijk was of de jaarlijkse evenementen in september wel doorgang konden vinden. Niet alleen vanwege COVID, maar ook vanwege de vraag: wie gaat het organiseren?

 

Een vervanger voor Freek gezocht

Freek van Ommeren die vanaf het prille begin in 2012 hovenier en coördinator is, gaat volgend jaar die petten aan de wilgen hangen. Zoals HBNieuws bericht, wordt naarstig naar een nieuwe tuingoeroe gezocht.

Gelukkig ziet het ernaar uit dat coördinatie van de evenementen voorlopig gewaarborgd wordt door de aanwas aan nieuwe leden en bestuursleden.

 

Tuinentraditie

Saskia Ellerman ondersteunt Wendy bij de organisatie van het Oogstfeest in september. Ze raakte bij de tuin betrokken, min of meer vanaf het moment dat zij drie jaar geleden verhuisde naar de Haagse Beemden.

Saskia is een ras-Amsterdamse en van kleins af aan opgegroeid met volkstuinen. Opa en oma en ooms en tantes namen haar mee naar hun Amsterdamse volkstuintjes en het plezier van tuinieren, zaaien en oogsten zat er al vroeg in.

 

 

Groene Wijkdeal voor Veerdonktuintje

Dat is ook de reden dat ze langs het Moerenpad initiatief nam voor een buurttuintje. Dit werd in samenwerking met Wijkdeal Breda in Gageldonk, ter hoogte van de Veerdonk eind vorig jaar ’ontgonnen’. Nu is een stukje grond langs het fietspad omgetoverd tot een bloemen- en vlindertuin.

 

Om voor een dergelijke wijkdeal in aanmerking te komen moet er eerst voldoende instemming zijn bij de omwonenden en Saskia benaderde daarom een tiental huishoudens rondom de Veerdonk.

Na die eerste stap volgt het proces van goedkeuring en planning. Dan komt het leuke werk van bloembollen, fruitboompjes en vlinderstruiken planten. Saskia vertelt dat het tuintje zich heel organisch uitbreidt: stekjes komen uit haar eigen tuin, uit De Kapeltuin en van omwonenden, vrienden en kennissen. Eigenlijk is er behalve tijd en liefde niet veel investering nodig.

 

Live muziek en kunst

Saskia en Wendy Torenvliet zijn samen de nieuwe kartrekkers voor het jaarlijkse Oogstfeest van De Kapeltuin (laatste zondag van september).

Schrijft u ook even in uw agenda dat op de eerste zondag van september het muziekfestijn Struinen in de Tuinen weer plaatsvindt op het veld naast De Kapeltuin. Dat valt dit jaar samen met de Kunstroute Haagse Beemden. HBNieuws houdt u van de ontwikkelingen op de hoogte.

 

Kunstroute Haagse Beemden - kijk in menu op route.

Muziekfestival Struinen in de tuinen

Oogstfeest '21

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven