Ontspannen met zentangle

16 augustus 2021     Redactie en foto Anja Wierckx-Staps

 

Iedereen doet het weleens, tijdens een gesprek of vergadering, gedachteloos wat figuurtjes op een hoekje van je papier tekenen. Deze manier van tekenen wordt zendoodle genoemd. ‘Zen’ komt van een Japanse vorm van Boeddhisme en ‘doodle’ betekent in het Engels ‘krabbelen’. Wanneer je doelgericht herhalende patronen tekent en samenvoegt tot een geheel heet het zentangle, waarbij tangle staat voor wirwar of knoop.

 

Nadat de 33-jarige Lisa Paymans in Breda is komen wonen, solliciteert ze bij Wonen+ als vrijwilligster en wordt ze aangenomen. Inmiddels laat ze bij Ontmoetingscentrum De Sleutel al anderhalf jaar mensen kennis maken met zentangle. Door een kennis is ze er zelf mee in aanraking gekomen. Ze heeft tekenen altijd al leuk gevonden, maar heeft nooit zo goed geweten wat te tekenen. Door veel te kijken in boeken en op internet komt ze op ideeën.

 

Ontspannend effect

Zendoodle en zentangle worden ook wel meditatief tekenen genoemd. Door het herhalen van strepen, rondjes en patronen ontstaat een ritmisch gebeuren, waarbij je de gedachten van de dag los kan laten. Naast het gevoel van ontspanning ontstaat ook het gevoel van creativiteit, fascinatie en enthousiasme, wat als energiegevend en aangenaam wordt ervaren.

 

Kom het zelf proberen

Je hebt er niet veel voor nodig. Een stuk papier en een fineliner is genoeg. Je kan beginnen in een bestaande tekening of je maakt een vlakverdeling op je papier. Daarna vul je de vakjes op met verschillende patronen. Lisa kan je leren hoe je daarmee begint en welke patronen goed in een bepaald vakje passen. Lisa zelf werkt het liefst met fineliners van verschillende diktes en ook met verschillende kleuren. Op dit moment werkt ze in een tekening van Cees Smolders, die eigen ontwerp kleurtekeningen maakt. Soms gebruikt Lisa potloden om met schaduweffecten te werken.

 

Onlangs heeft ze een nieuwe flyer gemaakt voor haar activiteit. Heeft u zin in een leuke ontspannen activiteit, wilt u uw hoofd leeg maken? Kom dan vanaf 9 september op de donderdagochtend naar De Sleutel om het eens te proberen. De materialen zijn daar aanwezig. De activiteit is gratis (koffie/thee 50 cent). Kijk op de Facebookpagina van De Sleutel voor de openingstijden.

 

F: desleutelbreda

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven