Eerste kandidaten aan het werk via Zorgkracht Breda

09 augustus 2021     Ingezonden bericht -

 

Dé opstart-opleiding van Curio, de gemeente Breda en zorginstellingen voor werk in de zorg.
Vanuit de Zorgschool Breda en het regionale samenwerkingsproject ‘Perspectief op Werk’ krijgen werkzoekenden de mogelijkheid om na een korte opleiding in de zorg aan de slag te gaan.

Ze worden via het programma Zorgkracht klaargestoomd voor een functie als zorgondersteuner, huishoudelijk verzorgende of facilitair ondersteuner. Ze kunnen gediplomeerde zorgverleners ontlasten, zodat die zich kunnen richten op de meer gespecialiseerde taken.

 

Naast Curio en de gemeente Breda werken er acht zorginstellingen mee aan Zorgkracht. Net als in de rest van Nederland lopen ook deze zorginstellingen tegen een tekort aan zorgpersoneel aan. De komende jaren lijkt de behoefte aan goed zorgpersoneel alleen maar verder toe te nemen. De Zorgschool kijkt daarom naar een goede manier om het aantal opleidingsplaatsen en kandidaten te vergroten. Samen creëren zij nieuwe mogelijkheden om mensen te interesseren in het werken in de zorg. Zo realiseren zij nieuwe vormen van onderwijs die aansluiten bij de behoefte van zowel kandidaten als de zorginstellingen.

 

Een opleiding, een passende leer-werkplek en een arbeidscontract

In april zijn de eerste vijftien kandidaten met de opstart-opleiding Zorgkracht gestart. Een deel hiervan heeft inmiddels een betaalde baan in de zorg. Ivo van Opbergen van Curio bedrijfsopleidingen dat de cursus verzorgt is enthousiast over dit nieuwe samenwerkingsproject: “Op de locatie zorg en welzijn van Curio volgen de kandidaten zes theoretische lesdagen. Daarin leren ze de basisvaardigheden die nodig zijn om in de zorg aan de slag te gaan.

 

Alle kandidaten hebben vooraf een uitgebreide intake gehad. We kijken samen met de kandidaat naar een passende leer-werkplek. Daar gaan alle kandidaten vier tot zes weken aan de slag om de zorg echt te leren kennen en praktijkervaring op te doen. En is er een match, dan treedt de kandidaat na afloop van deze periode bij de zorgorganisatie in dienst.”

 

Vervolgstappen

Een kandidaat kan ook (naast zijn/haar werk) voor een vervolgopleiding kiezen en zich zo door ontwikkelen binnen de zorg. Het is het streven ongeveer zestig kandidaten per jaar de opstart-opleiding Zorgkracht met succes te laten doorlopen.

 

Begeleiding

Om de kans tot een succesvolle start te vergroten is er begeleiding vanuit de werkgeversadviseurs en vanuit beroepsopleider Curio voor zowel de kandidaten als de werkgevers. En er kan een beroep worden gedaan op een jobcoach van de gemeente Breda. Daarnaast is er bij alle deelnemende zorginstellingen begeleiding op de werkplek aanwezig. Aan het einde van het traject krijgen de kandidaten een doorstroomadvies.

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven