Vijftig jaar kennis doorgeven

15 juli 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Alex De Vliegere

 

Musicus en vioolleraar Bart Schiks (63 jaar) heeft zoveel ervaring als violist, dat hij graag zijn kennis wil delen met anderen. In zijn studio aan huis geeft hij vol passie les aan dertig leerlingen, in leeftijd variërend van zes jaar tot tweeënzeventig jaar oud. Nu zijn werk als musicus stilligt, is Bart blij dat hij wel les kan blijven geven om zo inkomsten te kunnen genereren.

 

Bart komt uit een muzikale familie. Zijn opa en vader spelen ook viool. Bij Bart is het pas op een wat latere leeftijd begonnen, namelijk toen hij tien jaar was. Normaliter beginnen kinderen op hun zesde jaar al met vioolles. “Eigenlijk begon het met een mondharmonica”, vertelt Bart. “Mijn vader had er een meegebracht naar huis en binnen een week kon ik er al op spelen, maar ik koos toch voor de viool. Ik heb mijn opleiding gevolgd op de conservatoria van Brussel en Tilburg. Ik speel viool en altviool. Deze viool is een Wassenberger van tweehonderdvijftig jaar oud.”

 

Inspirators

Bart Schiks speelt in diverse orkesten zoals: Zeeuws Orkest en Brabant Sinfonia. Hij heeft jarenlang opgetreden met Salonorkest Capriccioso en werkt regelmatig op projectbasis mee aan operettes, musicals en koorbegeleiding. Hij heeft ook opgetreden met Ernst Daniël Smid. Van 2002 tot 2012 is hij als vioolleraar verbonden geweest aan de muziekscholen van Dongen, Gilze-Rijen en Terneuzen. De laatste twintig jaar geeft hij privéles bij hem thuis. Zijn inspirators zijn: Kati Sebestyén, een docent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en Georges Octors, een Belgische violist, orkestleider en dirigent die vorig jaar op 97-jarige leeftijd is overleden en tot het laatst nog actief is geweest in de muziek.

 

Livestream

“Ik ben in deze coronaperiode vooral heel boos geweest”, zegt Bart. “Ik heb nog geprobeerd om via skype les te geven, maar dat vond ik niks. Het geluid was gewoon slecht. Wat ik wel leuk vond, was de livestream die ik in Tilburg met Brabant Sinfonia heb gemaakt. Wij hebben opgetreden en onze online-bezoekers kregen een maaltijd thuisbezorgd, terwijl zij naar ons concert konden luisteren. De opbrengst was voor de horeca. Met een aantal aanpassing in mijn studio kon ik gelukkig toch weer privélessen geven. Ik heb tijdens de lessen goede ventilatie en mijn leerlingen zijn gelukkig trouw aan mij. Wij kunnen ook anderhalve meter afstand van elkaar houden!"

 

W: bartschiksvioollessen.nl

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven