Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Verrassende Over de Heg-gesprekken

14 juli 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Alex De Vliegere

 

Bij de Maria Dymphnakapel aan het Moerenpad vinden bij goed weer tot begin september iedere vrijdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur Over de Heg-gesprekken plaats. Het achtkoppig vrijwilligersteam bestaat uit Martha IJzerman, Dorien Striekwold, Monique van Dijk, Angelique Herremans, Lia, Gina, Bea en Els. Zij zijn op de vrijdagmiddagen om beurten de gastvrouwen om passanten te woord te staan en van een kopje thee of koffie met koekje te voorzien.

 

Over de Heg wordt sinds 2018 georganiseerd door vrijwilligers. Het is ontstaan, doordat de Bethlehemkerk niet meer als kerk werd gebruikt. De parochie heeft onderdak gevonden in de Lucaskerk. De parochiekern Bethlehem wil toch voor de bewoners een plek creëren van rust, geloof en inspiratie. Daar kan de Maria Dymphnakapel dienst voor doen. In 2016 is het beheer van de kapel overgedragen aan de Augustinusparochie en de parochiekern Bethlehem.

 

Passanten

Deze vrijdagmiddag 9 juli zitten Martha en Dorien klaar met koffie, thee en een luisterend oor. Bij hen is Frans Frèrejean aangeschoven. Het is een gemoedelijk gesprek dat veelal gaat over de historie van de Haagse Beemden. Frans woont al veertig jaar in de wijk en wil zijn kennis over de geschiedenis graag met anderen delen. Hij komt nu voor de zesde keer langs. “Ik vind het gezellig”, zegt Frans. “Wij praten over algemene zaken. Ik drink een bakkie koffie en ga dan weer naar huis.”

 

Terwijl Martha mijn vragen beantwoordt komt Jan Smulders aangewandeld. Hij is helemaal op de fiets vanuit Heusdenhout gekomen. Jan las op internet dat er vandaag koffie wordt geschonken bij de kapel. Dorien schenkt hem een kopje in.

Even later komt een echtpaar uit Oosterhout aangefietst. Mevrouw gaat de kapel binnen om een kaarsje te branden, terwijl haar man naar ons toe komt gewandeld. Martha vraagt meteen of hij koffie lust. Hij vertelt: “Wij zijn de Haagse Beemden fietsroute aan het fietsen. Wat gezellig dat jullie hier zo zitten. Is dat altijd zo?” Martha legt uit dat alleen op vrijdagmiddag gastvrouwen aanwezig zijn om passanten te woord te staan.

 

Verrassing

Martha: “Ik ben een van de vrijwilligers die dagelijks de kapel opent en sluit. Ik draag de kapel en de Kapeltuin een warm hart toe. Ik woon in Aardrijk, dat is vlakbij en zodoende ben ik dus gevraagd om ook een keer per maand gastvrouw te zijn. Wij werken met een rooster. Het is zo leuk, iedere keer verrast het mij waar de gesprekken overgaan. Zo hoorde ik net over de aluminium huizen. Dat wist ik helemaal niet! Wij vertellen bezoekers ook wat over de historie van de kapel, maar meestal gaan de gesprekken over alledaagse zaken.”

 

Dorien is sinds kort gepensioneerd. Zij heeft vierentwintig jaar mensen op tuinenreizen begeleid. “Ik ben dol op de natuur”, vertel Dorien. “Ik verricht allerlei hand-en-spandiensten voor de Bethlehemparochie. Dit vind ik ook heel leuk. Er komen allerlei passanten voorbij. Vorige week mensen die voor Zodiac de Musical kwamen en in Breda logeerden. Zij reden een fietsroute, kwamen langs ons en stapten af voor een kopje koffie. Dat vind ik leuk!”

 

W: augustinusparochiebreda.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven