Afscheid van een bijna vergeten held

13 juli 2021     Redactie Monica Rijpma – Foto en illustratie Ad van Beckhoven

 

Ed Fortuin was een markante persoonlijkheid. Zo iemand die, als je hem een keer had ontmoet, in je geheugen gegrift stond. De laatste jaren was hij vaak te vinden in De Kapeltuin, steeds in gezelschap van zijn trouwe maat Arpad, een hond die evenals zijn baas een uitgesproken karakter had.

 

Op zomerse ochtenden hielp Eduard met het besproeien van de tuin en hij was altijd in voor een debat met elke willekeurige bezoeker die zich ook over het onrecht in de wereld kon opwinden. Op de valreep is hij geëerd door Stichting Present die al jarenlang de verhalen vergaart en vertelt van de helden van Breda. Dit verhaal kwam boven water door een paar vrienden van De Kapeltuin die verbonden raakten met Eduard toen vorige zomer het bericht kwam dat hij ongeneeslijk ziek was.

 

Samen met onder anderen zijn buurman Jan en zijn zoon Quinten kwam een groep mensen in actie om een stukje zorg op zich te nemen, zodat de vrijbuiter tot het laatst zijn eigen regie in handen heeft kunnen houden.

 

Helden van Breda

Het verhaal van Eduard heeft veel facetten en op de website van Helden van Breda kan je een klein stukje van zijn levenspad lezen. Dat gaat over de tijd dat hij strijdbaar was om de Galderse Meren als recreatieplek en ook naturistenstrand te beschermen. Maar zonder twijfel komen er hierdoor meer verhalen los van mensen die zich herinneren hoe Eduard swingend en volop in het leven, als vrijbuiter bij concerten in de regio, op Ruigoord en bij festivals aanwezig was.

 

Het getekende portret is gemaakt door Ad van Beckhoven, ook geen onbekende in de Haagse Beemden.

 

heldenvanbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven