Happy HB'er, Voel je vrij op vakantie

04 juli 2021     Redactie en foto Christel Groot-Huiting

 

We komen met z’n allen uit een periode van flinke beperkingen in onze vrijheid, zoals we nog niet eerder hebben beleefd. Nu krijgen we onze vrijheid weer rustig aan terug en de vakantie staat voor de deur. Wat ga jij doen met je vakantie? En hoe beleef je het vrije vakantiegevoel zo optimaal mogelijk?

 

Het woord vakantie komt van het Latijnse woord vacantia, dat staat voor 'vrij zijn van verplichtingen'. Even geen werk, school, deadlines en vooral een tijdje niets moeten. De ruimte hebben om te kiezen wat je doet of misschien juist niet doet. Juist die keuzevrijheid geeft een gevoel van vrijheid.

 

Natuurlijk is het ook van belang dat je genoeg geld hebt om de keuze te hebben om je vakantie zo in te vullen als je wilt. En rekening houden met je eventuele partner en/of gezin is ook niet verkeerd. Maar een gevoel van vrijheid zit voornamelijk in je hoofd. Angstgedachten of “ik moet”-gedachten kunnen onze vrijheid in de weg staan.

 

Geniet in het hier en nu

Niet alleen tijdens vakantie, maar in het algemeen vindt een gevoel van vrijheid vooral in het hier en nu plaats. Je mee laten voeren op de stroom van het leven en genieten van de reis. Geniet van de schoonheid van de natuur, mensen kijken vanaf een terras, een heerlijke maaltijd in een lokaal restaurant of een onverwachte ontmoeting. Zet je zintuigen open en geniet van het moment.

 

Vijf tips om je vrij te voelen op vakantie

  • Plan je vakantie van tevoren niet te vol. Laat ruimte over voor spontane invulling. Juist de gedachte “ik zie wel wat ik ga doen”, geeft een gevoel van vrijheid.
  • Wifi is handig, maar online zijn betekent vaak ook dat het moeilijker wordt om los te komen van je dagelijkse verplichtingen. Leg je telefoon meer weg of zet hem vaker op vliegtuigstand, zet het geluid voor berichten uit.
  • Huur een auto. Met een auto kom je op de minder toeristische plekken, waar het niet alleen rustiger is, maar je komt ook makkelijker in contact met de plaatselijke bevolking.
  • Doe iets onverwachts, iets spontaans. Kijk naar wat je tijdens je vakantie onderweg tegen komt: een waterscooter huren, een toren beklimmen, een alternatieve wandelroute nemen.
  • Onthoud, je moet niets op vakantie. Vraag jezelf vooral regelmatig af “wat wil ik, waar heb ik nu zin in?”

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven