Verhalen in coronatijd, de oma van Bas

30 juni 2021     Redactie en foto leerlingen Graaf Engelbrecht

 

In deze coronacrisis zijn veel mensen eenzaam, in het bijzonder ouderen. Daarom hebben leerlingen van Graaf Engelbrecht interviews afgenomen bij deze ouderen om de eenzaamheid iets te verlichten. De oma van Bas is deze week aan de beurt om iets te vertellen.

 

Naar het onderwerp ‘corona’ was ik heel erg benieuwd. Het is natuurlijk een wereldwijd probleem en iedereen heeft ermee te maken. Zelf weet ik wat er is veranderd bij de jeugd en ouders, maar over opa’s en oma’s hoor en weet ik bijna niks. Dat komt doordat het kwetsbare mensen zijn in deze tijd. Hierdoor ben ik weinig op bezoek bij hen. Ik ben blij dat ik deze vragen kon stellen om er meer over te weten te komen.

 

Beperkingen

Ik begon te vragen voor welke beperkingen het coronavirus heeft gezorgd. Hierbij gaf ze vooral aan dat ze zich verveelt. Ze deed altijd leuke dingen om de tijd te doden, zoals winkelen, fietsen en naar de camping gaan. Ook mist ze het sociale leven. Door het virus mag ze niet meer naar openbare plekken. Niet van de overheid, maar ook niet vanwege haar eigen bescherming.

 

Eenzamer

Verder kwam de vraag of ze zich eenzamer voelde. Ze antwoordde hierop met een ja. Ze gaf eerder al aan dat ze de sociale contacten mist en dat herhaalde ze. Die sociale contacten had ze vooral door de vele fietstochten of het bezoeken van vrienden. Ook familie komt minder vaak langs dan gewoonlijk.

 

Kleinkinderen

Door dit te horen was ik benieuwd of ze dan toch op een of andere manier contact kon hebben met familie en vrienden. Ze zei lachend: “Ja, oma heeft een telefoon en hele slimme kleinkinderen, dus die leggen alles goed uit. Ook speel ik graag spelletjes op mijn tablet met m'n zussen.”

 

Netflixen

Verder heb ik gevraagd wat ze allemaal op een normale dag doet. Ze zei het heel simpel: “Gewoon doen waar je zin in hebt.” Ze gaf vooral aan veel te netflixen. Ook kon ze lekker laat naar bed en ook veel uitslapen, want ja, wat moet ze anders doen?

Schrijf reactie

Verhalen in corona-tijd

^ Naar boven