Een mooi kunstwerk dat gezien mag worden

27 juni 2021     Redactie en foto Jolande Rommens

 

Als je bij de Graaf Engelbrecht op het schoolplein kijkt, zie je deze bijzondere muur met kleurige fantasiefiguren. Uw verslaggever fietst er langs en is blij verrast deze gevel weer te zien. In de jaren ’80 en ’90 zat zij namelijk als puber vaak met haar rug tegen deze gevel van een pauze te genieten.

Toen de toenmalige Rijksscholengemeenschap aan de Nassaustraat werd verlaten en verkocht aan een projectontwikkelaar, leek de kleurige gevel slachtoffer te gaan worden van de sloophamer.

Dankzij een burgerinitiatief is deze prachtige Cobra stijl gevelkunst bewaard gebleven. Deze is gemaakt door Hugo Brouwer uit Nuenen.

Het kunstwerk heeft zijn weg teruggevonden naar de school waar het thuishoorde, de huidige Graaf Engelbrecht. Daar staat het pontificaal te ‘shinen’ op het schoolplein.

 

In het midden is een groot gat, daar zaten vroeger de grote zware stalen schooldeuren van het oude schoolgebouw (volgens uw verslaggever waren ze blauw). Nu lijkt het een poort waar je onderdoor loopt en uw verslaggever is blij dat het behouden is gebleven. Het is een bijzonder mooi stukje historie dat nog dateert uit 1959.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

29 juni 2021 - 14:34:28
Ria de Boer-Weeda

In 2006 heb ik het muurbeeld op de foto genomen bij het afscheid van de RijksHBS. Het beeld was toen niet zichtbaar van de Nassaustraat, maar via het Gymnasium kon je aan de achterkant van het pand komen. Dit afscheid was mogelijk gemaakt door (het 125-jarig bestaan van de Rijks-HBS) toen het Gr. Engelbrecht en het was nog niet duidelijk of het beeld behouden kon blijven.

27 juni 2021 - 11:00:56
Leonie Loerakker-de Bruijn

Leuk om dit fraaie kunstwerk na vele jaren terug te zien. Als kind bewonderde ik het al als ik als 11-jarige met mijn moeder vanuit het Brabantpark naar de stad liep. Nu ben ik 72 en vind het heel bijzonder dat dit zo vlak bij mijn appartement op het Kroeteneiland opgesteld staat bij de school waarop ik uitkijk.

^ Naar boven