Verbinding centrum - Haagse Beemden gaat dicht voor autoverkeer

24 juni 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto Alex De Vliegere

 

In juli is het al zover. De Markkade, u weet wel: de route langs het water en het oude suikerfabriekterrein, gaat dicht voor auto’s. Er zijn dodelijke ongelukken geweest en de gemeente heeft nu besloten dat de weg dicht moet.

Binnenkort worden er rood-witte hekken geplaatst ter hoogte van de Zoete Inval en bij de Etnastraat. Daarmee wordt een sluiproute afgesloten van het centrum richting Haagse Beemden.

 

De Markkade is een wat afgelegen weg die onder meer het centrum van Breda verbindt met het bedrijventerrein van de Gamma en de milieustraat aan het Spinveld. Een route die met name veel wordt gebruikt door Bredanaars uit het centrum en de Haagse Beemden. Je moet de weg kennen om deze goed te kunnen gebruiken.


Sluiproute voor uitgaansverkeer

In het weekend wordt de weg vaak gebruikt om alcoholcontroles te omzeilen. Het uitgaanspubliek uit de Haagse Beemden gebruikt deze straat om een snelle route naar de eigen wijk te hebben vanuit het centrum.

 

De dodelijke ongelukken gebeurden dan ook vaak door uitgaansverkeer, maar ook overdag werd er regelmatig te hard gereden door auto’s en ontstond er menigmaal een gevaarlijke situatie voor met name fietsers.


Andere routes

Voortaan zal het autoverkeer dus via de Lunetstraat of via de Belcrumweg moeten gaan. Voordeel van deze wegen is dat ze overzichtelijk zijn met los van de weg gelegen fietspaden, waardoor er minder risico is op het dodelijk aanrijden van fietsers.

 

Ook het te water raken van auto’s door bestuurders die al dan niet onder invloed zijn, wordt daarmee nagenoeg onmogelijk.


Fietsers

In oktober 2020 was er nog sprake van een vangrail om dit laatste te voorkomen, maar nu valt vrij plotseling het besluit tot afsluiting in juli 2021. Alleen fietsers kunnen er straks nog door.

 

De weg wordt afgezet met hekken en palen die uit de grond komen en neergelaten kunnen worden voor hulpdiensten.

En nu maar hopen dat er geen fietsers meer het water in zullen rijden.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven